Notoričtí pachatelé přestupků se v Chomutově neohřejí, musí za město

Chomutov – Zákaz pobytu ve městě začal udělovat chomutovský magistrát lidem, kteří opakovaně páchají přestupky. Jako první dostala trest místní prostitutka, která se v Chomutově nesmí objevit čtvrt roku. Podle mluvčího městské policie Vladimíra Valenty je Chomutov zřejmě první město v republice, kde se zákazy pobytu udělují.

Zakazovat pobyt na svém území lidem, kteří se opakovaně dopouštějí přestupků, mohou města podle novely přestupkového zákona schválené koncem loňského roku. „Až dosud úřady mohly ukládat za přestupky pouze pokuty. Podle předkladatelů novely jsou ale v případě pachatelů, kteří kromě sociálních dávek nemají žádné příjmy, nevymahatelné,“ zdůvodnil mluvčí Valenta zákazy pobytu.

Chomutov chce udělovat zákaz pobytu například zlodějům krytů kanálů nebo bezdomovcům. Jako první dostala v úterý zákaz na tři měsíce osmačtyřicetiletá žena z Mostecka, která v chomutovských ulicích nabízela sexuální služby a porušovala tak obecně platnou vyhlášku. Podle strážníků se takového přestupku dopustila nejméně osmdesátkrát. Krátce poté, co zákaz pobytu dostala, ji ovšem strážníci znovu našli v Chomutově ve stanu.

Vedení města ovšem chce, aby zákaz pobytu nebyl pouze symbolický, žádá proto o spolupráci státní policii. Spolu se strážníky budou policejní hlídky zjišťovat, zda někdo zákaz pobytu na území města neporušuje. „Budou mít k dispozici údaje o osobách se zákazem pobytu. Člověku přistiženému při ignorování doby zákazu hrozí obvinění z trestného činu maření úředního rozhodnutí. Riskuje tak i pobyt ve vězení,“ upozornil náměstek primátora Jan Řehák. Obvinění z maření výkonu úředního rozhodnutí čelí i vykázaná žena.

Petr Baraňák o zákazu pobytu (zdroj: ČT24)