Chyby Spielbergových dinosaurů odhalí dětem projekt „Věda ve filmu“

Praha - V rámci projektu „Věda ve filmu“ upozorní vědci z Přírodovědecké fakulty UK děti na chyby, kterých se filmaři při natáčení velkofilmů dopustili. Témata útoku přerostlých, přemnožených či zmutovaných živočichů jsou častým námětem hollywoodských tvůrců. Děti se budou moci během akce dovědět, nakolik jsou tyto teorie reálné. Malí výzkumníci také budou mít šanci prohlédnout si zblízka práci paleontologů a hravou a dobrodružnou formou si vyzkoušet, co taková věda obnáší. Akce začíná dnes v 15:00 v Praze na Albertově.

Cílem projektu je přivést děti k vědě atraktivní formou, se kterou se běžně ve školách nesetkávají. Děti mají jedinečnou možnost doslova si sáhnout na unikátní vykopávky pravěkých dinosaurů. Nahlédnout budou moci i pod pokličku práce filmařů, kteří se ve velkých filmech, jako je například Jurský park, dopustili mírných nepřesností. „Využíváme fenoménu popkultury a oblíbenosti různého typu filmů,“ uvedla autorka projektu Alexandra Hroncová.

„Ačkoliv si to ani neuvědomujeme, mnoho filmů z hollywoodské produkce obsahuje řadu současných vědeckých poznatků. Díky těmto filmům, které nám ukazují, jak probíhá práce vědců z různých oborů, můžeme získat představu o tom, co to znamená 'být vědcem', co musí takový vědec znát a umět, jaké přístroje ovládá a jak může svými poznatky a výzkumy pomoci třeba k záchraně lidstva.“

Děti mají díky podobným filmům a populárně naučné literatuře značné znalosti a často svými důvtipnými otázkami i odborníky přivedou do rozpaků. „Mezi oblíbené otázky dětí patří, jak se vlastně dinosauři rozmnožovali,“ dodala Hroncová. Chtějí si s dětmi zároveň povídat o jednotlivých dinosaurech z Jurského parku a především o tom, jestli mohli mít ve skutečnosti stejné vlastnosti, jako jim přisoudil Steven Spielberg ve filmu.

Rozhovor s Alexandrou Hroncovou a Lukášem Laiblem (zdroj: ČT24)