Začala oprava pardubické Zelené brány

Pardubice - Po letech dohadů a příprav začala oprava pardubické dominanty – Zelené brány. Podle statiků je ve velmi špatném stavu. Navíc stále není jasné, jak bude šedesát metrů vysoká historická památka po rekonstrukci vypadat. Památkáři a město se totiž nemohou shodnout na finální podobě této historické dominanty Pardubic.

Téměř deset let trvalo, než začala oprava Zelené brány. Rekonstrukci pardubická radnice stále odkládala, protože se snažila získat dotace. Se svými snahami však neuspěla. Když dominantu města prozkoumal statik, nebylo na výběr. Rekonstrukce se již nedala odkládat. „Rekonstrukce památky byla opravdu nezbytná. Město Pardubice mělo plán, že s rekonstrukcí pomůžou dotační tituly z ministerstva kultury. K tomu bohužel nedošlo,“ říká náměstek pardubické primátorky František Brendl.  

V první fázi čeká Zelenou bránu archeologický průzkum, odvodnění a nová dlažba. Teprve potom začne rekonstrukce vnitřních prostor a statické zajištění. Bez něj by se totiž mohla v budoucnu část brány zřítit. „Statické zajištění věže se bude provádět ocelovými táhly, jež budou ve dvou úrovních,“ popisuje technické zajištění památky stavbyvedoucí Jaroslav Pulkrábek.  

Stále však není jasné, jak bude vlastně opravená dominanta Pardubic vypadat. Na radnici nevládne jednotný názor. Město se přiklání spíš k současné variantě, tedy zachovat kamenné zdivo bez omítky. Naopak památkáři navrhují bránu omítnout. „Zelená brána byla od svého vzniku v 1. polovině 16. století až do roku 1912 plně omítaná,“ argumentuje pardubický památkář Jan Kadlec.  

Konečné slovo budou mít zřejmě zastupitelé města. Rekonstrukce bude stát dvanáct milionů korun a turistům se Zelená brána otevře letos v červenci.

Rekonstrukce Zelené brány (zdroj: ČT24)