Petr Kušnierz neměl dostat měkčí trest, míní státní zastupitelství

Ústí nad Labem/Praha – Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze se nelíbí, že bývalý ředitel Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad Petr Kušnierz bude ve vězení pět let. Původní rozsudek na 7,5 roku byl podle státního zástupce Adama Bašného v pořádku, odvolací soud neměl důvod změnit ho. Chce proto, aby ministr spravedlnosti Pavel Blažek podal stížnost pro porušení zákona. Na samotného Kušnierze však už spor nebude mít vliv.

Ústecký krajský soud a Vrchní soud v Praze se shodly na tom, že bývalý ředitel úřadu ROP Severozápad Petr Kušnierz požadoval po žadatelích o dotace úplatky 1,7 milionu korun – prostřednictvím tří kamarádů jim vyhrožoval, že dotaci jinak zamítne. Jak takové jednání potrestat se však soudci neshodli – na krajské úrovni dostal Petr Kušnierz 7,5 roku vězení, na zemské jenom pět. Podle Vrchního státního zastupitelství v Praze však neměl odvolací soud žádný důvod trest snížit.

Soud vysvětlil zmírnění trestu mimo jiné tím, že Kušnierz měl za sebou několik manažerských selhání a vedení severozápadní regionální rady tedy muselo vědět, koho si vybralo. To však státní zastupitelství odmítá. „Podáme podnět ministru spravedlnosti k podání stížnosti pro porušení zákona,“ řekl náměstek vrchní státní zástupkyně Adam Bašný České televizi.

Náměstek vrchní státní zástupkyně Adam Bašný
Zdroj: ČT24

U soudů zaznělo hned několik indicií, že Kušnierzův nástup do čela dotačního úřadu byl dopředu domluvený – se svým předchůdcem si podle obžaloby už dopředu domlouval konkrétní sekretářku a typ telefonu. Podle senátorky Aleny Dernerové (nez. za Severočechy.cz) „je důležité zjistit, jakým způsobem byl Petr Kušnierz vybrán – zda byl vybrán volbou, nebo prostě nanominován“ i proto, že jeho zatčením odstartovala kauza ROP Severozápad. Ta vedla k zastavení vyplácení evropských dotací v Karlovarském a Ústeckém kraji s tím, že se to změní až po zaplacení plošené korekce zhruba 2,5 miliardy korun.

I kdyby však ministr spravedlnosti stížnost podal a uspěl s ní, samotného vězněného expředsedy ústecko-karlovarského dotačního úřadu se to nedotkne. „Případné rozhodnutí, kterým by bylo vyhověno stížnosti, bude znamenat pouze tzv. akademický výrok, že byl porušen zákon ve prospěch obviněných,“ uvedl Adam Bašný s tím, že státní zastupitelství nemá jiné možnosti, jak na rozhodnutí obvodního soudu zareagovat.