Bítov se rozloučil se svým básníkem Jiřím Kuběnou

Stovky lidí se dnes v Bítově na Znojemsku přišly rozloučit s básníkem Jiřím Kuběnou. Kuběna, vlastním jménem Jiří Paukert, pracoval jako památkář. Působil jako kastelán hradu Bítov, který často opěvoval a kde zůstal i na stáří. Nedaleko hradu je také ode dneška pohřbený. Umělec zemřel minulý týden po dlouhé nemoci v 81 letech.

Ústa tak sevřenáSkoro jako ten Václav v šípkových růžíchKdyž doznívala gotikaV baretechA mandlových očíchÚsta tak sevřenáMá ten tichý milenec když hladí laněJen podle brady a nosu poznᚎe zabil drakaProtože byla gotikaA kvetly růže plané
Jiří Kuběna

Básník, historik umění a dlouholetý kastelán hradu Bítov odešel, přesto poblíž svého milovaného hradu zůstává. Pohřbený je na starém hřbitově. Při mši byl kostel svatého Václava plný lidí, další čekali venku před chrámem. Pohřeb vypravil sochař a Kuběnův přítel Karel Žák, který v posledních letech tvořil v ateliéru na Bítově.

Na Bítov přivedl Kuběna básníky i umělce různých generací

Bítov se díky Kuběnovi od 90. let stal místem častých setkání básníků i dalších umělců různých generací, někteří se zúčastnili také pohřbu. „Věnoval mi spoustu času, lásky, rozhledu po umění, po světě i duchovního a myslím si, že odchází jeden z největších básníků české a moravské kultury,“ řekl básník Pavel Krška.

Kuběna patřil ke generaci a uměleckému okruhu šestatřicátníků, kam náležel také dramatik a exprezident Václav Havel. Pohřbu se zúčastnil jeho bratr Ivan Havel, mezi smutečními věnci byl také jeden od Knihovny Václava Havla.

Měl své místo v bítovském kostele

Básník se hlásil ke konzervativnímu katolictví a v jeho díle se vyskytují četné duchovní a náboženské motivy. Podle znojemského kněze Jindřicha Bartoše měl Kuběna své místo v bítovském kostele. „Zachránil spoustu historických památek v okolí,“ zdůraznil kněz.

Odborníci řadí Kuběnu k nejvíce osobitým básníkům své generace. Neskrýval svou homoerotickou orientaci, v jeho tvorbě byl výrazně přítomen „mužský éros“, stejně jako odkazy na antickou a křesťanskou tradici. Kompletní edici jeho básnického díla započalo nakladatelství Vetus Via, od kterého nakladatelský počin převzal brněnský Host.

V roce 1998 byl prezidentem Václavem Havlem vyznamenán Medailí Za zásluhy v oblasti kultury a umění I. stupně.