Před třiceti lety vymazala voda Mušov z mapy. Skončil pod hladinou Novomlýnských nádrží

Před třiceti lety definitivně zmizela pod hladinou Novomlýnských nádrží obec Mušov. Jediné, co ji stále připomíná, je kostel sv. Linharta. Desítky let ale chátrá. Pasohlávky, které stavbu vlastní, se na opravy snaží peníze najít v rozpočtu i pomocí sbírky.

Užitečné i kontroverzní, okolí chrání před povodněmi dodnes, pět set šedesát obyvatel Mušova ale kvůli Novomlýnským nádržím přišlo o domov. Mezi nimi i Mária Dubšová, Vlastimil Binder a Zdeňka Zemánková.

Příkaz k vystěhování dostali v roce 1975. „V ničem nám vůbec nevyhověli ani nám v ničem nepomohli, takže se k nám stát zachoval macešsky,“ vzpomínala Mária Dubšová. „Pro mě osobně to bylo něco velmi zvláštního. Nebyla možnost výběru, bylo to direktivní,“ přidal se Vlastimil Binder.

S pamětníky natáčela redaktorka Veronika Kynčlová (zdroj: ČT24)

Z dvou set domů zbyly ruiny, které zatopila voda

Pak se začalo s demolicí a z dvou set domů zůstaly jen ruiny. V roce 1980 byl Mušov vymazaný ze seznamu sídel a o 7 let později ho definitivně pohřbily miliony kubíků vody. „Byli jsme se tam párkrát podívat, když se to demolovalo, a můžu vám říct, že potom jsem tam ani nechtěla jezdit. Bylo to takové smutné, nepředstavitelné,“ dojatě vzpomínala Mária Dubšová. „Člověk si uvědomoval, že to bude všechno pryč,“ doplnila Zdeňka Zemánková.

  • Navzdory odporu obyvatel Mušova musela obec na konci 70. let ustoupit výstavbě Novomlýnských nádrží. Ještě předtím v roce 1975, kdy začala stavba Horní nádrže, zanikly rozsáhlé lužní lesy evropského významu s vzácnými druhy mokřadní fauny a flóry.
  • Vojska ministerstva vnitra srovnala se zemí více než sto rodinných domů, přestěhovat se muselo zhruba pět stovek lidí. Starousedlíci si mohli vybrat – buď získat náhradní bydlení, nebo finanční kompenzaci. V lednu 1980 byl Mušov vymazán ze seznamu obcí v Československu, o sedm let později obec definitivně pohřbily miliony kubíků vody. Díky úsilí památkářů zůstal zachován alespoň kostel sv. Linharta, který dodnes stojí na malém ostrůvku uprostřed Věstonické nádrže.
  • Zatopení Mušova a vzniku novomlýnských nádrží se věnoval i pořad ČT Zatopené osudy.

Mušov připomíná chátrající kostel svatého Linharta

Kromě vzpomínek a fotek připomíná Mušov už jen románský kostel svatého Linharta. „Když jedu do Mikulova, tak se vždycky nikdy nezapomenu podívat ke kostelu,“ řekla Mária Dubšová. Obklopený vodou poutá kostel pozornost, je ale opuštěný a chátrá. 

  • Kostel sv. Linharta vznikl před polovinou 13. století v souvislosti se založením obce Mušov.
  • Původní kostel měl o polovinu menší půdorys než dnes. K jeho zvětšení došlo při gotické přestavbě – nová loď byla rozšířena a starý presbytář nahradilo prostorné kněžiště.
  • Kostel se stal cílem poutníků putujících ke svatému Linhartovi, patronovi vězňů a zločinců. Tradice se zachovala až do poloviny 17. století. Za třicetileté války zanikly poutě a zdejší fara byla přičleněna k obci Perná.
  • Ve 2. polovině 18. století se kostel dočkal další přestavby, tentokrát barokní. Největší změnou byla výstavba nové severní věže, která nahradila původní románskou. Poslední výraznou změnou vzhledu prošel kostel na počátku minulého století, kdy získal novogotickou podobu.
  • Po vzniku vodního díla Nové Mlýny a zatopení obce Mušov zůstal z původní vesnice pouze kostel, který stával na kopci nad obcí.

Na opravu kostela je potřeba dvacet milionů

O záchranu kostela, který je kvůli hnízdění vzácných ptáků přístupný jen se speciálním povolením, se už několik let snaží obec Pasohlávky, kam se většina obyvatel Mušova přestěhovala. Před dvěma lety vyhlásila obec sbírku. Z prvních peněz dostal kostel novou střechu. „Budeme zpracovávat projekt a budeme se pokoušet požádat o dotace,“ řekl zastupitel Pasohlávek Tomáš Ingr (Moravané).

Na celkovou opravu by bylo potřeba 20 milionů, do sbírky lidé zatím poslali sto třicet tisíc. Na ostrov se chystají dělníci v září, kdy budou provádět alespoň základní údržbu kostela a okolí.