Kvůli úbytku věznů ministerstvo zruší věznici v Drahonicích

Praha - Ministerstvo spravedlnosti zruší věznici v Drahonicích na Lounsku. Vzhledem k počtu amnestovaných vězňů by byl její další provoz nehospodárný. V Drahonicích je v současné době 170 vězňů a 110 zaměstnanců a příslušníků Vězeňské služby.

„V Drahonicích klesl po amnestii počet vězněných osob z 296 na současných 170,“ uvedla mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová. Zrušení věznice ministerstvu navrhla Vězeňská služba ČR, a to na základě analýzy dopadu novoroční amnestie exprezidenta Václava Klause.

Podle Čechové se Vězeňská služba bude snažit nabídnout svým příslušníkům a civilním zaměstnancům z Drahonic nové uplatnění. V úterý 26. března se s nimi ve věznici setká náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák i generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal. Vězeňská služba nejprve nabídne objekt věznice státním institucím k bezúplatnému převodu. V případě, že o něj nebudou mít zájem, postoupí majetek k prodeji.

Novoroční amnestie exprezidenta Václava Klause se už dotkla více než 50 tisíc odsouzených či obviněných, přičemž počet amnestovaných dále poroste. Více než čtvrtinu amnestovaných tvoří lidé potrestaní nepodmíněným odnětím svobody.

V českých věznicích zůstalo po amnestii 16 121 vězňů. Nejvíce amnestovaných vězňů si za mřížemi odpykávalo trest za krádež (37 procent), maření výkonu úředního rozhodnutí (22 procent) a zanedbání povinné výživy (21 procent). Následuje podvod a ohrožení pod vlivem návykové látky.

V důsledku úbytku vězňů ministerstvo už dříve rozhodlo o zakonzervování tří poboček věznic ve Velkých Přílepech u Prahy, Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku a Poštorné u Břeclavi. Podle úřadu je zakonzervování dočasné, objekty se mají v budoucnu otevřít v závislosti na rostoucím počtu vězňů.

Provádění amnestie stálo Vězeňskou službu 4,4 milionu korun. Jeden milion z této částky tvoří přímé náklady, zejména cestovné a stravné pro propuštěné vězně. Zbytek sumy vynaložila Vězeňská služba například v souvislosti s přesčasy svých 520 zaměstnanců a příslušníků, kteří se na provádění amnestie podíleli. Ministerstvo odhaduje, že díky výraznému úbytku vězňů letos Vězeňská služba ušetří 180 milionů korun. Vychází z toho, že se sníží spotřeba potravin či energií.