Jako u Nažidel: Záchranáři cvičili u převráceného autobusu

Boží Dar (Karlovarsko) – Na namrzlé silnici u Božího Daru na Karlovarsku havaroval autobus. Vyjel ze silnice a převrátil se, dvacet cestujících utrpělo těžká zranění, řidič zemřel. Takový byl scénář nočního cvičení záchranářů v Krušných horách. Za mimořádně obtížných podmínek – na horách, v mrazu a potmě – trénovali vyproštění a ošetření lidí.

První vozy integrovaných záchranných složek přijely na místo cvičení deset minut od nahlášení nehody. Jako první přišli na řadu hasiči, kteří museli vyprostit cestující z převráceného vozidla. Složité to bylo i proto, že nesměli rozbít okna, aby nezpůsobili další zranění. Když se podařilo raněné vyprostit, převzali je zdravotníci. Nejprve je nosili do vyhřívaného stanu, odkud je sanitky rozvážely do nemocnic v okolí. Kromě zdravotníků z Karlovarského kraje přijeli i z Německa, ze sousedního Oberwiesenthalu. Na místě zasahovala také Horská služba. Někteří cestující v šoku od autobusu utekli. Horští záchranáři se proto vydali po jejich stopách.

Podmínky byly v zimním horském terénu náročné – přesně, jak plánovali organizátoři. „My jsme místo, čas i dobu vybrali záměrně, aby byly podmínky co nejtěžší,“ upozornil mluvčí hasičů Martin Kasal.

Zatímco například nedávné cvičení záchranářů na Šumavě mělo téma spíše hypotetické – úplné dlouhodobé zastavení sedačkové lanovky – v případě krušnohorské akce byl námět velmi pravděpodobný. Cvičení proběhlo právě dva týdny od desátého výročí nehody u Nažidel, kde po převrácení autobusu zahynulo dvacet lidí. Autobus, jehož jízda skončila nedaleko za rakousko-českými hranicemi, měl namířeno do Karlových Varů.

Marek Štětina o cvičení v Krušných horách (zdroj: ČT24)