Praha postaví plovárnu na Vltavě. Vzorem má být Berlín nebo Kodaň

Už příští rok by se Pražané mohli osvěžit v nové plovárně v centru města. Magistrát plánuje vybudovat na březích Vltavy dokonce několik plovoucích bazénů. První by měl stát na Rašínově nábřeží za zhruba 50–70 milionů korun a podle primátorky se dokončí nejpozději do příštího léta. Na projektu se podílí Institut plánování a rozvoje, který hledá další vhodná místa. Inspiruje se Kodaní nebo Berlínem.

Nádrž s pitnou vodou v řece nebo bazén vymezený filtry

Na náplavce u Výtoně se v létě schází davy Pražanů, aby u řeky poseděli nebo se pobavili. Nabídku na trávení volného času tady má od příštího léta rozšířit plovárna, která vznikne někde mezi Palackého a železničním mostem. 

Praha ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje zvažuje zatím dvě varianty.  „První z nich je umístit do řečiště Vltavy vodní nádrž s pitnou vodou,“ popisuje mluvčí IPR Marek Vácha. Jednalo by se tedy o bazén s filtrovanou vodou, který by plaval na říční hladině. Podobně je řešena plovárna v Berlíne na řece Sprévě.

Druhá varianta spoléhá na ochotu plavců přijmout barvu, teplotu a kvalitu přirozené říční vody. „Do Vltavy by nebyla vložena samostatná nádrž, ale místo pro koupání by vymezily různé filtrační sítě. Plavalo by se tak v podstatě v obyčejné říční vodě,“ říká Vácha.

Inspirací pro tuto možnost je dánská metropole. V centru Kodaně funguje plovárna jménem Harbour Bath, kterou tvoří velké dřevěné molo s několika „bazény“ ke koupání.

Tradice říčních plováren v Praze má ožít i na dalších místech

Vedle podoby první plovárny na Rašínově nábřeží, kterou chce město financovat z přebytku loňského rozpočtu, řeší Praha i další místa na vltavských březích vhodná k obnovení tradice pražských plováren.

V jednání je Libeň, ožít by měla i bývalá Občanská plovárna na nábřeží Edvarda Beneše. Podívejte se v galerii, jak vypadaly pražské říční plovárny už v 19. století a za první republiky a co je na jejich místě dnes.

Přesnou podobu prvního koupaliště bude město ještě konzultovat s Povodím Vltavy, které řeku spravuje. „Je to přece jen dopravní cesta a vše, co na ní zaparkuje, potřebuje povolení,“ vysvětluje primátorka Krnáčová.

Zároveň ale dodává, že s dohodou by neměl být problém. Pro rozvoj pražských náplavek vyčlenil magistrát dalších 80 milionů korun. Většina z těchto peněz by měla jít právě na stavbu plovárny. Umístění plovárny a výběr jejího provozovatele má zajistit městská firma Trade Center Praha, která má pražské náplavky ve správě.