Z hrdinského činu si odnesl trvalé následky, dnes bojuje o státní příspěvek

Karlovy Vary - Cizinec, který v roce 2000 v Praze zachránil ženu před útokem lupiče a sám byl vážně zraněn, zřejmě přijde o finanční pomoc státu. V prosinci mu sice byly díky zásahu advokáta přiznány první dávky v hmotné nouzi, později však karlovarský úřad práce zahájil správní řízení o jejich odebrání, jelikož se dozvěděl, že mu lidé věnovali peníze v humanitární sbírce.

Tehdy třicetiletý Jugoslávec Gjon Perdedaj pracoval jako číšník v pražské restauraci. Když vynášel odpadky, zaslechl volání o pomoc. Neváhal a před lupičem ochránil starou ženu. Násilník mu ale prořízl hrdlo. Od té doby nemůže mluvit a má problémy s pohybem. I přes tyto následky by ale prý ani dnes neváhal staré ženě pomoci znovu.

  • Gjon Perdedaj má trvalé zdravotní následky zdroj: ČT24
  • Gjon Perdedaj má trvalé zdravotní následky zdroj: ČT24

Dvanáct let čekal na pomoc od státu. V prosinci mu úřad práce přiznal první tři tisíce korun jako pomoc v hmotné nouzi. Už koncem února ale zahájil karlovarský úřad práce správní řízení o odejmutí sociální pomoci. Karlovarský advokát Ronald Němec totiž pro zoufalého cizince uspořádal sbírku. Lidé hrdinovi začali posílat peníze na to, aby mohl vyrovnat dluhy u zdravotní pojišťovny a zůstalo mu ještě dost na další léčbu.

Na jeho transparentním účtu tak je vyšší částka, než je životní minimum stanovené pro výši pobírání příspěvku. Z toho důvodu proto muselo být u karlovarského úřadu práce zahájeno správní řízení ve věci odejmutí dávky. Pokud by však Perdedajův právník slíbil, že peníze použije výhradně na léčbu, stát by mu příspěvek nechal. Takový slib prý ale v zoufalé životní situaci svého klienta nemůže dát.

Ronald Němec, právník Gjona Perdedaje:

„Jako občan se za svůj stát stydím, protože jde opravdu o velkou nemorálnost státu vůči člověku, který se zastal našeho státního příslušníka a stát mu nebyl ochoten jakkoliv se odvděčit.“

Pokud úřady potvrdí své předběžné rozhodnutí, mohl by cizinec po třinácti letech od útoku letos na jaře začít pobírat tři tisíce korun jako invalidní důchod.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)