Na Vysočině našli ochránci chráněného orla, asi byl otráven

Pavlov - Ochránci přírody z havlíčkobrodské stanice Pavlov řeší další případ otráveného orla mořského. Mrtvého ptáka našli lidé počátkem týdne v lese na Dačicku. Zřejmě sežral otrávenou návnadu nastraženou na vydru nebo lišku. O případu už ochránci informovali policii, orli mořští totiž patří mezi kriticky ohrožené druhy.

„Takové případy jsou bohužel stále časté, přestože jsme to už několikrát řešili s policií,“ řekl Václav Hlaváč z havlíčkobrodské Agentury ochrany přírody a krajiny. Traviči prý otrávené návnady, například ryby, nekladou kvůli orlům. Tito ptáci na ně přesto často doplácejí, protože se z velké části živí mršinami.

U posledního případu ještě nebyla otrava orla potvrzena analýzami, ale indicie na ni ukazují. „Ten pták je v plné kondici, nebyl vysílený, zraněný nebo nemocný. Je vidět, že zemřel náhle,“ vysvětlil Hlaváč. Orel mořský se teď na Vysočině mírně rozšiřuje. „Ale bohužel se potkává s tímto nebezpečím,“ řekl Hlaváč. V minulém roce nikdo na otráveného orla mořského neupozornil, ale o rok dřív řešili ochránci tři takové případy.

Zvířata lidé tráví většinou karbofuranem, pesticidem dřív používaným v zemědělství. „Ten jed už je zakázaný, ale bohužel jsou mezi lidmi stále velké zásoby,“ uvedl Hlaváč. Na otrávení návnady stačí do ryby injekční stříkačkou vpravit malé množství této látky. Usvědčování travičů je velmi obtížné.

Zbyšek Karafiát s mrtvým orlem mořským
Zdroj: ČT24/ČTK