Ulice Znojma plné turistů i hudby. Koncert byl na každém rohu

Hudebníci hrají v ulicích Znojma (zdroj: ČT24)

Celodenní multižánrový happening oživil hudbou zákoutí města Znojma. Více než stovka umělců hrála kolemjdoucím pod širým nebem. Hudba v ulicích je součástí Hudebního festivalu Znojmo, který se projektem v centru jihomoravského města snaží vytvořit atmosféru jako na Karlově mostě v Praze.

Smíšený sbor, folk, ale i historická hudba. Muzikanti se vydali napříč všemi žánry. Například smyčcové duo posluchačů kroměřížské konzervatoře nabídlo jak vážnou hudbu, tak filmovou. „Tady nehledíme úplně na to, jestli jsou to profesionálové, nebo mládežníci, ale chceme prostě zaplnit město hudbou,“ řekl prezident Hudebního festivalu Znojmo Jiří Ludvík.

Porce písniček i k obědu

V ulicích, na náměstích i v parku lidé ve Znojmě potkávali hudebníky. Kdo vyrazil například na oběd do restaurace na Slepičím trhu, dostal k plnému talíři taky porci písniček.

Návštěvníky Znojma akce jednoznačně nadchla. „Čekali jsme, že bude město plné turistů, a ono je zatím plné hudby,“ pochvaloval si jeden z turistů Patrik Havlán. „Vybíráme si, když se nám to líbí, tak vydržíme do konce produkce,“ dodal místní Libor Cvak. Organizátoři festivalu udělali radost taky klavíristům. Na jediný den vrátili do Obrokové ulice piano, které odsud muselo zmizet kvůli rušení nočního klidu.

Hudební festival nabídne přes dvacet akcí

Třináctý ročník Hudebního festivalu Znojmo v prostředí královského města a jeho okolí nabídne do 23. července přes 20 akcí. První koncert obstaral patron festivalu, houslista Pavel Šporcl. Festival spojuje víno s hudbou. Při koncertech se degustují vyhlášená znojemská vína. Dramaturgickým impulzem letošního festivalu se stalo pětisté výročí německé náboženské reformace. Proto se vedle sebe postaví protestantská a katolická hudební kultura. Loni přehlídku navštívilo 15 000 lidí, srovnatelnou návštěvnost si drží osm let. Program zájemci najdou na festivalovém webu.