Přibudou betonové pásy a čipy v náramcích. Colours of Ostrava se brání teroristům

Bezpečnost při Colours of Ostrava (zdroj: ČT24)

V Dolní oblasti Vítkovic v Ostravě vrcholí přípravy na již 16. ročník multižánrového hudebního festivalu Colours of Ostrava, který začíná ve středu a potrvá do nedělního rána. Kromě budování zázemí organizátoři pracují i na bezpečnostních opatřeních.

Jedním z prvních bezpečnostních opatření, kterého si návštěvníci povšimnou, je pásek na zápěstí s bezpečnostním čipem.

„Musejí čip nechat ověřit skenerem během vstupu a východu z areálu. Je to z toho důvodu, aby měli organizátoři lepší přehled nad tím, kolik lidí se v areálu pohybuje a kolik už jej opustilo,“ zmínila jednu z novinek redaktorka České televize Lucie Botorová.

Pořadatelé ve spolupráci s bezpečnostními složkami reagují také na nedávné útoky, při nichž teroristé najížděli nákladními automobily do lidí. Zázemí festivalu proto budou chránit betonové zátarasy.

„Celý areál navíc pohlídají hasiči, policisté, záchranáři i pracovníci bezpečnostní služby v civilu. Jen z ochranky tady bude přes 400 lidí,“ dodala Lucie Botorová, podle níž už během úterního odpoledne v areálu proběhnou kontroly zabezpečení plotů nebo stánků v areálu.

  • - 21 scén
    - 350 programových bodů
    - 80 zahraničních a 52 domácích kapel a hudebníků
    - asi 1600 umělců
    - 4000 pracujících osob
    - 300 výčepů piva
    - 30 tun ledu
    - 10,1 km plotů
    - rozloha areálu činí 300 000 čtverečních metrů
    - více než 700 mobilních toalet
    - 320 stánků
    - 400 zaměstnanců ochranné služby
    - výkon hlavní aparatury je 2 x 180 000 wattů
    - 380 čtverečních metrů LED obrazovek

Hlavní pódium se střechou přivezlo na festival dvanáct kamionů. Audionovinkou jsou oproti loňsku vylepšené zpožďovací věže, které zajistí rovnoměrné rozptýlení zvuku po celé ploše.

Colours of Ostrava je multižánrový mezinárodní hudební festival pořádaný od roku 2002 v Ostravě. Od roku 2012 se koná v prostředí Dolních Vítkovic – v bývalém areálu hutí, dolů a železáren. Minulý ročník nabídl přes 350 programových bodů na 20 otevřených i krytých scénách: koncerty, diskuse, divadla, filmy, workshopy i výtvarné aktivity.

Letošní podnik počítá s více než 350 programovými nabídkami na 21 venkovních i krytých scénách. Do Ostravy přijede 80 zahraničních a 52 domácích kapel a hudebníků. Hlavní stage o rozměrech 50 krát 28 metrů a výšce 22 metrů nabídne k poslechu hlavní aparaturu o výkonu 2 krát 180 000 wattů.