Opava má nejdražší byty v Moravskoslezském kraji. Nejlevnější jsou v Bruntále

Z Opavy mají lidé blízko do Ostravy i do hor, za atraktivní prostředí si ale připlatí. Například byt 2+1 s garáží a se zahradou v blízkosti centra zde vyjde podle realitní makléřky Jitky Kostrunové na 1,8 milionu korun. V Bruntále, kterému vévodí jedny z nejlevnějších bytů v kraji, by se prodal za třetinu - jen za 650 tisíc.

Hodnota bytů v sousedících okresech je však velmi rozdílná. Cena identického bytu v Krnově by byla vyšší asi o 100 tisíc korun než v Bruntále.

Podle Jitky Kosturové panuje největší poptávka po bytech právě v Opavě. „Je to takový střed severní Moravy. Je opravdu jednou z nejdražších lokalit vzhledem ke sportovními i historickému a kulturnímu vyžití,“ dodala s tím, že ceny bytů v poslední době v regionu výrazně rostly. 

„Opava stoupla o takových 15 až 20 procent, v Bruntále až o 40 procent, v Krnově o 30 až 50 procent,“ potvrzuje.

Podle Michala Tvrdoně, ekonoma ze Slezské univerzity v Opavě, se realitní trh chová podle toho, jak se vyvíjí ekonomika. „Pokud ekonomika roste, tak i toto má samozřejmě vliv na cenu bytů, protože obyvatelstvo je relativně bohatší, tím pádem roste i poptávka po bytech a roste cena,“ uvedl.

„Do ceny bytů se ale promítá i nezaměstnanost,“ dodal a poukázal na problémové regiony, jako je například Bruntál s mírou nezaměstnanosti 6,9 procenta nebo okres Karviná (9,7 procent). Naopak v Opavě je míra nezaměstnanosti nižší - 4,2 procenta.

Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji v červnu 2017
Zdroj: MPSV

V kraji evidovali statistici podle ČTK ke konci měsíce června celkem 12 936 volných pracovních míst. Jejich počet byl o 464 vyšší než v předchozím měsíci a o 1411 vyšší než ve stejném měsíci minulého roku. Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 4,2 uchazeče, z toho nejvíce v okresech Karviná (10,1), Bruntál (4,5) a Ostrava (4,2).

Brzká doba však podle makléřů s cenami bytů ještě pohne. Například na Bruntálsku by hodnota bytů měla klesnout až o třicet procent, Opava si své ceny udrží i nadále.