Nakažených je 31 prasat. Myslivci po celé zemi začali střílet divočáky

Události ČT: Receptem na mor prasat je intenzivní odstřel (zdroj: ČT24)

Africký mor prasat byl k pátku potvrzen už u 31 uhynulých divočáků. Od středy tak přibyl jeden nový případ. V oblastech, kde stát nařídil intenzivní odlov těchto zvířat, je několik stovek divokých prasat.

Ve Zlínském kraji byl od vypuknutí nákazy před třemi týdny nahlášen nález 53 uhynulých divokých prasat. U 17 z nich byly výsledky testů negativní, ve čtyřech případech nejsou zatím k dispozici. Jednoho z nalezených divočáků pravděpodobně nebude možné kvůli vysokému stupni rozkladu zbytků těla otestovat vůbec, uvedl Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS).

„Nově byl africký mor prasat potvrzen u jedince nalezeného opět v katastrálním území Zlín-Lužkovice,“ uvedl Majer.

Nakažení divočáci jsou na Zlínsku

Nakažení uhynulí divočáci byli v uplynulých týdnech nalezeni kromě Lužkovic také v katastrech dalších zlínských místních částí – Přílukách a Kostelci a v obci Hvozdná. Zdroj nákazy se dosud nenašel.

V celém okrese dál platí přísný zákaz lovu. Naopak jinde v Česku už myslivci začali černou zvěř lovit. Je to jediný možný způsob , jak šíření nákazy zastavit nebo aspoň zpomalit. Šumava , Palkovické vrchy na severu Moravy, Kateřinice na Valašsku. To jsou lokality, kde myslivci už v honitbách vyrazili do akce.

Aby myslivci z moravského nárazníkového pásma dostali tisícikorunovou odměnu, musí se nejen trefit , ale z odstřeleného prasete odebrat slezinu a poslat ji do veterinární laboratoře. Výsledky testu jsou známy za 24 hodin. Pokud byl divočák zdravý,tak myslivci mohou maso zpracovat.  

Stát ve čtvrtek kvůli africkému moru prasat nařídil intenzivní lov divočáků na celém území ČR a povolil dosud zakázané techniky lovu. Myslivecké spolky to vítají.

Střílení i porážka prasat

Státní veterinární správa (SVS) dále přišla s mimořádným opatřením, podle kterého bude třeba porazit prasata chovaná na Zlínsku pro domácí porážku do konce července, pokud chovatelé nedodrží zásady biologické bezpečnosti chovu. V desetikilometrové oblasti kolem ohniska choroby je podle veterinářů 143 chovatelů s 335 prasaty.

Oblast, kde začnou platit mimořádná opatření
Zdroj: ČT24

Byla navíc vytyčena oblast intenzivního lovu v blízkosti ohniska ohraničená dálnicemi od Lanžhotu přes Brno, Vyškov, Olomouc a Ostravu po Bohumín a hranicemi s Polskem a Slovenskem, ve které se bude za zastřelené divoké prase vyplácet tisíc korun.

Myslivci budou moct prasata střílet i na pozemcích, kde se sklízejí zemědělské plodiny, a v odchytových zařízeních. Z každého prasete budou odevzdávat vzorky na vyšetření na africký mor.

Události, komentáře: Mimořádná opatření kvůli prasečímu moru (zdroj: ČT24)