Ostrava prodlouží nájem provozovateli loděnice. Musí ale přidat gastro služby

Ostrava prodlouží o deset let nájemní smlouvu spolku Loděnice pod hradem, který provozuje objekt loděnice na soutoku Ostravice a Lučiny v blízkosti centra města. Spolek tak bude mít větší šanci na získání dotací a další rozvoj činnosti, řekl ve středu primátor Tomáš Macura (ANO).

„Za chvíli to budou dva roky, co loděnice funguje, ty dosavadní zkušenosti jsou úspěšné, byla loni i součástí olympijského parku. I s nájemcem objektu jsme se domluvili na dvou změnách, které by měly přinést další zvýšení potenciálu tohoto místa,“ uvedl Macura.

Kromě prodloužení nájemní smlouvy, která tak bude místo do roku 2025 platná až do roku 2035, se rozšíří i předmět činnosti loděnice, a to o gastro služby. „To znamená, že lidé, kteří přijedou, ať už to budou cyklisté, vodáci nebo jen procházející, si tady budou moci dát nějaké občerstvení, včetně teplého jídla,“ řekl Macura.

Dodal, že i přes prodloužení nájmu má město zachovánu možnost od smlouvy odstoupit, výpovědní doba trvá půl roku. Šance spolku získat víc financí by podle primátora měla přinést další zlepšování služeb.

Loděnice se otevřela předloni v září. Výstavba sportovního a zábavního centra stála město téměř 28 milionů korun a byla značně komplikovaná. Loni k ní lákal i Olympijský park.

  • Řeka Ostravice, která teče do Ostravy z Beskyd, byla v minulosti černou odpadní stokou průmyslových podniků. Od devadesátých let se začala kvalita vody díky zákonům na ochranu životního prostředí zlepšovat. Dno a břehy se zásadně zbavily jedovatých usazenin při katastrofálních povodních v roce 1997. Teď v Ostravici žijí ryby, stahuje se k ní ptactvo, přitahuje rybáře.

Vodácký spolek Campanula, který loděnici původně budoval, se totiž dostal do finančních problémů. Skelet loděnice tak zůstal řadu měsíců rozestavěný, město se nakonec ale rozhodlo ho odkoupit a dostavět. Objekt je dvoupodlažní a jeho součástí je například i klubovna, terasa nebo školicí místnost. Na severní straně objektu je cvičná horolezecká stěna určená zejména dětem.

Víceúčelové zařízení se zpočátku zaměřilo na volnočasové aktivity, především na vodácké sporty, zároveň slouží i jako vzdělávací centrum. Objekt je dvoupodlažní, v přízemí je zázemí pro provozovatele, šatny se sprchami, sociální zařízení nebo prostor pro sklad lodí a vodáckých potřeb. V patře se nachází vyhlídková místnost s klubovnou o kapacitě 28 míst. Na severní straně objektu je cvičná horolezecká stěna určená zejména dětem.

Výstavba loděnice navázala na již dokončené projekty města v okolí Ostravice, jako byly úpravy řeky či stavba cyklostezky. Vodácké aktivity tak bude možné propojit s cyklistickou a in-line stezkou.

Stoupá zájem o vodáckou turistiku

Lidé v Moravskoslezském kraji mají čím dál větší zájem o plavbu v loďkách. „Jsou to ročně tisíce lidí. Zájem určitě stoupá i co do počtu zájemců ze strany instruktorů, jsou to odchovanci různých oddílů, kteří se dál chtějí zabývat vodáctvím. Podporujeme je ve vodáckém vzdělání, měli jsme akreditovaný kurz Instruktor vodní turistiky,“ řekl již dříve Roman Štolfa, předseda spolku Posejdon, který sdružuje zájemce o vodáckou turistiku.

Právě na začínající vodáky se spolek Posejdon na řekách Olši, Ostravici a Odře zaměřuje. Spolek se stará o takzvané Slezské Benátky, což je vodní úsek vedoucí od Karviné přes Dolní Lutyni-Věřňovice, kde Posejdon sídlí, a Bohumín až za soutok s Odrou do Polska. Posejdon je personálně propojený s loděnicí pod hradem v Ostravě a spolupracuje i s polskými kluby.

Rostoucí zájem o půjčování lodí potvrzuje městská půjčovna v Bohumíně, která s Posejdonem spolupracuje. Meandry Odry, kde se vodáci plaví, jsou v chráněné oblasti a kvůli ochraně zvířat tam sezona trvá jen od července do září. Loni si tam za tu dobu lodě půjčilo téměř 2100 lidí, o 600 více než v roce 2015. 

Úseků řek vhodných ke sjíždění není v Moravskoslezském kraji mnoho a nejsou tam ani typické vodácké kempy. Lodě se půjčují například v Autokempu Podhradí ve Vítkově na Opavsku. Leží na břehu řeky Moravice, jež je v kraji jedním z nejkrásnějších říčních úseků. Správce kempu Podhradí Marek Dostál ale řekl, že poslední dobou se dá Moravice kvůli nedostatku vody málokdy sjet.