Za Baborovou přišel na post radního pro školství opět komunista

České Budějovice - Jihočeským radním pro školství se stal Tomeš Vytiska (KSČM), místo radního pro zemědělství obsadila Hana Rodinová (bezpartijnní za KSČM). O obsazení postů rozhodli na dnešním zasedání krajští zastupitelé. Vytiska nahradil Vítězslavu Baborovou (KSČM) a Rodinová Václava Kučeru (KSČM). Oba původní radní na své funkce v předchozích týdnech rezignovali. Zástupci opozice dnes kritizovali především volbu nového radního pro školství, nelíbí se jim, že funkci opět zastává komunista. K nim se přidali i zástupci iniciativy Komunisté nepatří ke kormidlu.

Nově zvolení radní před polednem řekli, že se protestu proti nim neobávají. Teď se prioritně chtějí seznámit s resorty, které budou spravovat.

Baborová odstoupila na začátku února po dlouhodobé pracovní neschopnosti. Proti radní pro školství od jejího zvolení do funkce protestovaly v Jihočeském kraji řady lidí. Nelíbilo se jim, že tento resort vede zástupce komunistů. Kučera rezignoval na místo radního na konci února poté, co MF Dnes jako první zveřejnila, že jako příslušník pohraniční stráže byl do roku 1989 rezidentem Státní bezpečnosti. 

Výběr nových radních kritizovala opozice i zástupci iniciativy Komunisté nepatří ke kormidlu

„Činnost koalice bereme jako personální zoufalství. Proti tomu, aby radního pro resort školství vykonával zástupce komunistů, se tady už dlouhou dobu protestuje,“ uvedl Pavel Vondrys (Jihočeši 2012). V podobném duchu se vyjádřil i senátor Tomáš Jirsa (ODS). „Připadá mi, že se koalice nepoučila. Radního pro školství z komunistické strany dostává pod ohromný tlak,“ uvedl Jirsa. Zástupci iniciativy Komunisté nepatří ke kormidlu pak chtěli předat sociálním demokratům dorty s červenou hvězdou, aby tím opět vyjádřili nesouhlas s koalicí s KSČM. Hejtman Jiří Zimola (ČSSD) však dort odmítl.

Komunisté nepatří ke kormidlu
Zdroj: ČT24

Zimola podobné reakce od opozičních stran očekával. „Oni nemohli říct nic jiného. Jsem rád, že se ty výtky nenesly v hysterickém duchu, jako tomu bylo v minulosti,“ řekl Zimola. Vytiska doposud vykonával funkci neuvolněného radního Jihočeského kraje, Rodinová byla zastupitelkou. Neuvolněným členem rady se místo Vytisky dnes stala Alena Nohavová (KSČM). 

Loňské krajské volby v jižních Čechách vyhrála ČSSD před KSČM. Tyto dvě strany následně vytvořily vládnoucí koalici. Proti spolupráci sociálních demokratů s komunisty v Jihočeském kraji protestují už od listopadu loňského roku někteří lidé. Vznikla také aktivita vytvořená studenty Komunisté nepatří ke kormidlu.

Aleš Hazuka o nových jihočeských radních (zdroj: ČT24)