Kraj odvolal pět ředitelů galerií a muzeí. Jeden z nich mluví o trestu za výstavu o Tibetu

Odborná veřejnost protestuje proti odvolání ředitelů v Ústeckém kraji (zdroj: ČT24)

Odborná veřejnost z Česka i ze zahraničí podepisuje petici proti odvolání pěti ředitelů muzeí a galerií v Ústeckém kraji. Kraj je odvolal z funkcí bez udání důvodu, což je podle signatářů petice v případě kvalifikovaných kunsthistoriků nestandardní krok. Za komunisty zvolený hejtman Oldřich Bubeníček se k propouštění nevyjádřil, je v zahraničí.

Kraj má čtyři galerie a šest muzeí. V květnu s okamžitou platností a bez udání důvodů odvolal polovinu jejich ředitelů. Jejich odbornost nezpochybňuje, chce ale změnu. Jakou, to ovšem přesně neřekl.

Jedním z odvolaných je Stanislav Děd, který vedl Oblastní muzeum v Chomutově. Návštěvnost za jeho působení vzrostla. Jen loni přišlo do muzea přes 14 tisíc lidí. Přesto musel skončit. Podle Děda jde o trest za výstavu k podpoře lidských práv v Tibetu. Hejtman se totiž v té době zrovna chystal odjet do Číny.

„Většinou se to udělá tak, že se jeden přikryje odvoláním těch dalších. Trest za Tibet měl jakýsi svůj vývoj. Napřed snaha akci nedělat, odvolat, pak rozhodnutí, že musíme Děda potrestat,“ komentoval svůj konec ve funkci.

Stanislav Děd
Zdroj: ČT24

Mluvčí kraje Lucie Dosedělová ale takové spekulace odmítla: „Politika za tím rozhodně není. Jde o nové výběrové řízení, do kterého se mohou přihlásit i stávající ředitelé.“

Odvolané ředitele vybíraly v 90. letech ještě okresní úřady. Pod kraje přešly muzea a galerie v roce 2001. „Od té doby proběhly konkurzy pouze v případě, že ředitelé odešli do důchodu nebo nedej bože zemřeli,“ poznamenala mluvčí.

Proti odvolání vznikla petice

Odborná veřejnost z Česka i ze zahraničí ale chce, aby kraj rozhodnutí o odvolání zrušil. Pod elektronickou peticí už je přes 340 podpisů. Autorem petice je Rudolf Prekop z katedry fotografie FAMU.

Jsou nám nepochopitelné důvody, že Ústecký kraj si může dovolit ten luxus, zbavovat se těchto kvalitních lidí.
Rudolf Prekop
katedra fotografie FAMU

Odvolaný ředitel Galerie výtvarného umění v Mostě Petr Svoboda navíc upozorňuje na to, že se kvůli kroku kraje musely zrušit všechny nasmlouvané výstavy nejenom v Čechách, ale i v zahraničí.

Výběrová řízení už nicméně běží. O tom, kdo povede děčínské a chomutovské muzeum, se rozhodne v nejbližších dnech. Kdo galerie v Lounech, Litoměřicích a Mostě, nejpozději do konce roku.

Jak je to v jiných krajích?

Web ČT24 pro srovnání oslovil i jiné kraje. Výběrová řízení na ředitele galerií či muzeí se v nich dělají jen v případě, že stávající ředitel odchází do důchodu, na jinou pozici nebo se dopustil závažného pochybení. Takový systém funguje například ve Středočeském (hejtmanka za ANO), Olomouckém (hejtman za ANO) nebo Plzeňském kraji (hejtman za ČSSD).

U 29 příspěvkových organizací, které zřizuje ministerstvo kultury, je mandát časově omezený. Jde například o pozici ředitele Národního divadla, kde je šestiletý. U ostatních institucí ale mandát časově omezený není a ministerstvo vypisuje výběrová řízení za podobných situací jako oslovené kraje.