Stavba další části D48 začíná. Řidiči se po letech dočkají rychlejší a bezpečnější dálnice

Klíčová D48 prochází rekonstrukcí (zdroj: ČT24)

Ve čtvrtek dopoledne začala stavba dalšího úseku dálnice D48 v úseku Rybí–Rychaltice. Práce zahájil ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Současnou čtyřproudovou komunikaci I/48 bez středového pásu tak čeká velká rekonstrukce a rozšíření na úsek s dálničními parametry.

„Řidiči se musejí připravit na čtyři roky komplikací, po které bude výstavba trvat,“ uvedl redaktor České televize Tomáš Indrei. Úsek patří v Moravskoslezském kraji k nejnebezpečnějším. V jeho středu jsou lanová svodidla a cesta je navíc poměrně úzká.

Nová širší komunikace na úseku z Frýdku-Místku do Nového Jičína má výrazně snížit počet nehod, které se zde stávají. „Budovat se bude úsek o délce 11,5 kilometru. Silnice se rozšíří na dálnici a bude zde platit rychlost do 130 km/h,“ dodal Tomáš Indrei.

Silnice naváže na už hotovou část dálnice, která vede z Frýdku-Místku. Stavba měla začít už před lety, ale zpozdila se kvůli sporu o pozemky v Rychalticích. Spor ukončil Ústavní soud loni.

Po komunikaci denně projede na 30 tisíc aut. Rekonstrukce klíčové komunikace by měla skončit v roce 2021. Stát by měla čtyři miliardy korun.

Naváže na obchvat

Silnice se během několika let spojí s obchvatem Frýdku-Místku a stane se dálniční spojnicí Moravy s Polskem a Slovenskem. Obchvat už totiž dostal zelenou. Ministerstvo životního prostředí již v únoru vydalo souhlasné stanovisko k vlivu stavby na životní prostředí (EIA). 

Obchvat dostal zelenou (zdroj: ČT24)

Obchvat Frýdku-Místku, na který město čeká dlouhá desetiletí, má být součástí trasy transevropské dopravní sítě Brno – Olomouc – Český Těšín – Krakov. Naváže na už hotové úseky dálnice D48 a rovněž na dálnici D56 vedoucí z Ostravy. Stavět by se mělo letos v srpnu. Hotovo by mohlo být rovněž za čtyři roky.  

Dálnice D48 - obchvat Frýdku-Místku
Zdroj: ŘSD