Lidé z Chabařovic brojí proti plánované spalovně

Chabařovice - Lidé z Chabařovic na Ústecku se bouří proti továrně na likvidaci pneumatik a plastů, která by měla stát u jejich města. Investoři slibují, že použijí technologii, která zaručí, že žádné škodliviny do ovzduší neuniknou. Odpůrci stavby jim ale nevěří. Takový způsob zpracování odpadu podle nich u nás ještě nikdo ve velkém nevyzkoušel.

Snahu stavět továrnu nedaleko jezera si v Chabařovicích vyložili jednoznačně - do míst, kam už by brzy měli jezdit lidé na dovolenou, se prý opět vrací průmysl. Investoři naopak tvrdí, že hledali místo, kde by továrna nejméně překážela. Lidem vadí především nebezpečí pro ovzduší. „Bojíme se toho, že už takhle ekologicky zatížená oblast by měla být ještě nadále zatěžována,“ zmínil odpůrce stavby Zbyněk Tichý.

Investoři ale trvají na svém. Speciální termická pec podle nich rozloží odpad bez hoření. Místní nové technologii přesto příliš nevěří. „Vypadá to tak, že se máme stát těmi pokusnými králíky,“ uvádí zastupitel Chabařovic Jiří Hladík. O nové stavbě už jednali i radní Ústeckého kraje. Po investorech budou chtít dodržování co nejpřísnějších podmínek.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)