Omezení hluku: Kamiony musí v noci zpomalit i na Pražském okruhu

Praha – Kamiony, které v noci jedou po Pražském okruhu, musí v úseku u Jesenice poblíž křižovatky s dálnicí D1 výrazně zpomalit. Ministerstvo dopravy nechalo snížit maximální rychlost pro nákladní auta na 60 kilometrů. Chce tak snížit hlukovou zátěž v nedalekých obcích. Podle úředníků by se ale časem mohla vrátit obvyklá osmdesátka. Ministerstvo chce otestovat, zda zpomalení provozu pomůže.

Z obcí poblíž Jesenice přicházely na ministerstvo dopravy stížnosti na velký hluk z Pražského okruhu. „Je to chvílemi – netvrdíme, že stále, ale chvílemi – skutečně neúnosné,“ zlobil se na okruh a dopravu na ně tajemník jesenického obecního úřadu Tomáš Hejzlar. V říjnu podepsali výzvu za omezení hluku zástupci Jesenice, Dolních Břežan či Vestce – největších obcí v okolí jižní části Pražského okruhu. Výsledkem je snížení rychlostního limitu pro vozy nad 12 tun v době mezi 22. a 6. hodinou v úseku od Hodkovic k obci Herink.

Radnice jsou však přesvědčeny, že to nestačí. Přinejmenším by podle nich měla jezdit pomaleji i osobní auta, jejichž limit by se snížil ze 130 na 100 km/h. Ještě lepší by ale bylo, kdyby ministerstvo nezpomalovalo provoz a raději provedlo stavební úpravy, které od hluku pomohou – postavilo protihlukové stěny a zeleň. „Nám jde primárně o snížení toho hluku, a jakým způsobem se toho snížení dosáhne, je nám jedno,“ zdůraznil Tomáš Hejzlar.

Noční omezení rychlosti zatím ministerstvo dopravy vyhlásilo pouze na zkoušku. Má platit do konce června. Potom ministerstvo dopravy opatření vyhodnotí a rozhodne, co bude dál.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)