Exředitel hradecké záchranky dostal podmínku za manipulaci zakázek

Hradec Králové - Roční trest vězení s dvouletou podmínkou, stotisícová pokuta a pět let zákazu činnosti ve vedení firem - takový je trest pro bývalého ředitele záchranky Královéhradeckého kraje Ladislava Žabku. Pletichařil ve veřejných zakázkách. Žabka se na místě odvolal, cítí se nevinný. Za vším vidí snahu očernit jeho jméno. Je to inkviziční akce, uvedl s tím, že udělá vše pro to, aby svou nevinnu dokázal.

Podle obžaloby sedmapadesátiletý Žabka zorganizoval v roce 2008 pouze formální výběrová řízení na nákup sanitky a na centrálního dodavatele zdravotnického materiálu. Od dodavatele sanitky, jejíž cena byla necelé dva miliony korun, pak měl podle státního zástupce dostat za odměnu zájezd do Dubaje za téměř 100 000 korun. Hodnota kontraktu na materiál byla necelé čtyři miliony korun. „Výběrová řízení byla vedena takovým způsobem, že de facto byla vyloučena konkurence. Komise se nescházela, neotvírala obálky, žádným způsobem nabídky nehodnotila,“ řekl státní zástupce Jiří Chaloupka. Jednání výběrové komise podle něj bylo formální a Žabka prý o zakázce rozhodl sám „od stolu“.
 
Podle Žabkova advokáta Jiřího Slezáka byl výběr dodavatelů věcí hodnotící komise, do jejíž práce ředitel nezasahoval a pouze pak podepsal výstupní dokument. Za výběrová řízení podle advokáta zodpovídal Žabkův náměstek. Slezák také uvedl, že podle tehdejšího zákona mohla být sanita koupena i bez výběrového řízení. Žabka poukázal na to, že sanita byla pořízena za stejnou cenu, za jakou krátce předtím sanitky záchrance kupoval hradecký kraj.
 
Soud ve svém výroku souhlasil s obžalobou. Podle soudu byla výběrová řízení formální a neregulérní a vybraným firmám vznikla výhoda a prospěch. Soud se přiklonil i k tomu, že cesta do Dubaje byla Žabkovým prospěchem z nákupu sanitky.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Žabka odmítl, že by se na zakázkách jakkoli obohatil a že by při nich vznikla záchranné službě škoda. „Nedošlo k úniku ani jedné koruny,“ tvrdí Žabka. Cesta do Dubaje podle něj s koupí sanity neměla nic společného. „Šlo o služební cestu na světový veletrh IDEX 2009, kterého jsme se zúčastnil jako přední odborník v oboru urgentní medicíny a medicíny katastrof,“ řekl Žabka. Přiznal, že do Dubaje jel jako konzultant firmy dodávající sanitku.

Žabka krajské záchranáře vedl od roku 2004 do roku 2011, nyní pracuje jako lékař na záchrance v Pardubicích. Místo v čele hradecké záchranky opustil po auditu, který si nechal vypracovat kraj. Audit upozornil na to, že vedení záchranné služby koupilo zbytečně drahé vozy, podle auditorů existovalo také podezření na úmyslnou manipulaci se soutěží. Žabka závěry auditu dnes označil za zavádějící a lživé. Následné trestní stíhání označil za vykonstruované a absurdní. Způsob vyšetřování podle něj probíhal na základě zastrašování a lží.