Modernizaci budějovického letiště zaplatí kraj, až najde provozovatele

České Budějovice - Plány na modernizaci letiště v Českých Budějovicích dostávají konkrétní obrysy. Místo miliardy teď kraj počítá s investicí čtyř set šedesáti milionů korun. Letiště ji potřebuje k získání licence na veřejný mezinárodní provoz. Kraj peníze vydá ze svého rozpočtu, ale až bude jasné, kdo bude letiště provozovat. Město v něm má padesátiprocentní podíl.

Modernizací už prošly řídící věž a administrativní budova. Další etapu teď museli majitelé seškrtat na méně než polovinu, kvůli čtyřset milionové dotaci z Bruselu, o kterou přišli. S modernizací ale stále počítají. Ještě tento měsíc začne stavba oplocení za 19 milionů. „Oplocení letiště je podmínkou pro zajištění bezpečnosti leteckého provozu,“ říká mluvčí letiště Martina Vodičková.

Další plány na nový kvalitní navigační systém či vzletovou dráhu ale zůstávají zatím jen na papíře. Místo nového terminálu vystavěného na zelené louce se budou rekonstruovat stávajících opuštěné objekty. Vše by měl zaplatit kraj ze svého rozpočtu. „V současné době se bavíme o částce 460 milionů korun,“ počítá náměstek primátora Miroslav Joch (ČSSD).

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Kraj chce ale peníze uvolnit až poté, co bude znám budoucí provozovatel. „Než dojde k definitivnímu rozhodnutí, žádné další kroky na letišti podnikat nebudeme,“ říká hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Podle lídra koaliční KSČM Petra Braného strana investici podpoří, pouze pokud bude zajištěno, že letiště bude fungovat.

Kdy se začne stavět proto není jisté. Letiště se dostalo do bludného kruhu - bez partnera nebude modernizace, bez modernizace a mezinárodní licence se do provozování letiště jen tak někdo nepohrne. Licence by měla být do dvou let od zahájení stavby.