Většina zastupitelů za ANO vytvořila ve Frýdku-Místku nový klub. Nezávislých

Zastupitelstvo Frýdku-Místku má nový klub nezávislých zastupitelů. Tvoří ho většina někdejších představitelů hnutí ANO, které před třemi lety sice vyhrálo ve městě komunální volby, tito zastupitelé jsou však nyní v opozici. Vznik nového klubu je důsledkem sporu mezi zastupiteli zvolenými za hnutí ANO a rozštěpením jejich původního klubu zastupitelů.

Z klubu ANO totiž v prosinci odešli zastupitelé Jakub Míček a Jaroslav Ryška, kteří naopak podpořili a posílili nynější vedení města. Míček byl pak v lednu zvolen novým radním a Ryška se stal předsedou finančního výboru.

Z celkem 15 zastupitelů, kteří v minulosti reprezentovali hnutí ANO, jich je v novém klubu nezávislých zastupitelů 13. Po rozštěpení původního klubu hnutí ANO obě strany tvrdily, že právě ony zastupují zájmy hnutí. Kvůli tomu, že Míček a Ryška posílili tehdy menšinovou koalici ČSSD, hnutí Naše město F-M a KDU-ČSL, získala koalice potřebnou většinu a v třiačtyřicetičlenném zastupitelstvu má převahu 22 hlasů.

Jaromír Horký z nového klubu nezávislých zastupitelů řekl, že zastupitelé se rozštěpení hnutí ANO snažili řešit přes krajské orgány i vedení hnutí. „Nikdo se nevyjadřoval, každý dělal mrtvého brouka,“ uvedl Horký. Dodal, že nakonec byla v polovině května zrušena místní organizace hnutí ANO ve Frýdku-Místku. „Tím pádem zaniklo všem členům členství a přestali jsme být členy,“ uvedl Horký. Míček a Ryška ale členy hnutí zůstali. „Přešli pod kraj, nám bylo oznámeno, že se naše organizace ruší podle stanov, tím pádem přestáváme být členy,“ uvedl Horký, který tvrdí, že žádné bližší vysvětlení jim sděleno nebylo.

Koalice se ve městě často měnila

Podoba koalice se ve Frýdku-Místku měnila po volbách už několikrát. Nejprve hnutí ANO vytvořilo koalici s ČSSD. Sociální demokraté ale později smlouvu vypověděli a vytvořili menšinovou koalici s hnutím Naše město F-M a KDU-ČSL s tichou podporou KSČM.

Koalice se rozpadla na počátku loňského září, když uskupení Naše město F-M před zasedáním zastupitelstva vypovědělo koaliční smlouvu a za podpory hnutí ANO se neúspěšně pokusilo odvolat primátora Michala Pobuckého (ČSSD). Po několika týdnech patové situace trojkoalice, která městu vládla od února 2015, obnovila koncem října spolupráci a uskupení znovu podepsala koaliční smlouvu. V lednu se k nim přidali právě dva členové zvolení za hnutí ANO.

ANO po volbách získalo 15 mandátů, ČSSD 12, Naše město F-M a KSČM po šesti a lidovci mají čtyři zastupitele. V zastupitelstvu po volbách vznikl ještě Realistický klub, jehož členy je nyní jeden zástupce původně zvolen za ČSSD a jeden původně zvolen za lidovce. Nyní tak nově funguje i klub nezávislých zastupitelů.