Při výbuchu paneláku ve Frenštátě zemřel člověk, další jsou nezvěstní

Frenštát pod Radhoštěm (Novojičínsko) - Při ranním požáru panelového domu ve Frenštátě pod Radhoštěm zahynul jeden muž. Původní informaci o dvou obětech opravil krajský policejní ředitel Tomáš Tuhý. V domě dnes před čtvrtou hodinou ranní vybuchl plyn. Dalších osm lidí bylo zraněno, dva bojují v nemocnici o život. Pět lidí, včetně tří dětí, se stále pohřešuje, je možné, že zůstávají pod troskami. Pátrají po nich záchranáři se psy. Radnice zřídila kvůli výbuchu krizovou linku, lidé mohou volat na číslo 556 833 111. Od pondělí bude možné zasažené lidi podpořit prostřednictvím zvláštního bankovního účtu.

Panelovým domem ve Frenštátě otřásly výbuchy před čtvrtou ráno. „Po vyhlédnutí z okna jsme viděli, že začalo hořet odspodu. Začal hořet vchod do baráku,“ popsal obyvatel sousedního domu Jan Novotný. Podle svědků bylo několik explozí slyšet z přízemního bytu muže, který byl odpojen od energií, a proto doma měl propanbutanové bomby. Na místo potom přijelo patnáct hasičských jednotek.

Záchranáři museli strhnout skoro celý dům

Kvůli přístupu na místo neštěstí byli záchranáři nuceni prakticky celý dům strhnout. I psi se kvůli nestabilitě vydali do trosek pouze jednou, označili přitom místo, kam záchranáři nyní soustřeďují všechny práce. Několik lidí se totiž ještě pohřešuje a zatím není jasné, zda jsou někde pryč, nebo byli v době výbuchu v domě. „Nevíme, jestli jsou třeba v zaměstnání, nebo mohou být na rekreaci,“ řekl policejní mluvčí Zbyněk Tomšík.

Večer uvedl mluvčí hasičů Petr Kudela, že už pravděpodobně nehrozí zřícení zbytku trosek. „Už během odpoledne hasiči shodili svislé nebezpečné části domu, ty vodorovné spadly během ranního výbuchu. Takže nebezpečí tam nehrozí, ale samozřejmě hasiči zasahují v plné výbavě,“ přiblížil mluvčí. Záchranné práce na místě potrvají zřejmě až do rána.

V nemocnici je osm lidí

Dva zranění utrpěli velmi vážné popáleniny. Byli převezeni na popáleninové centrum do Fakultní nemocnice v Ostravě. „Celkově jsme přijali do péče osm pacientů. U dvou je stav kritický, jsou připojeni k umělé plicní ventilaci na jednotce intenzivní péče. Jeden dětský pacient je v péči zdravotníků oddělení pediatrické resuscitační péče, je mimo ohrožení života. U dalších se jedná o středně těžké až lehké popáleniny a jsou hospitalizováni na standardních lůžkách popáleninového centra,“ řekl mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

Žena, kterou záchranáři převezli na popáleninové centrum, utrpěla popáleniny přibližně na 90 procentech povrchu těla. Osmatřicetiletý muž byl do nemocnice převezen s popáleninami obličeje, břicha, hrudníku a končetin.

„Do fakultní nemocnice byly transportovány ještě tři děti, a to ve věku mezi 14 a 17 lety. Všechny byly při vědomí a utrpěly popáleniny v oblasti končetin, v jednom případě pak nadýchání kouřem,“ uvedl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl. Do nemocnice
v Novém Jičíně přepravili záchranáři tři zraněné, kteří se přiotrávili zplodinami.

Mezi zraněnými je i jeden dobrovolný hasič. „Ten je mimo ohrožení života. Utrpěl popáleniny a zřejmě zranění hlavy a hrudníku,“ dodal Humpl.

  • Požár ve Frenštátu pod Radhoštěm autor: Petr Sznapka, zdroj: ČTK
  • Požár ve Frenštátu pod Radhoštěm autor: Petr Sznapka, zdroj: ČTK

Záchranáři evakuovali i lidi z okolních domů, o délce jejich „exilu“ rozhodne statik. Radnice pro ně zajistila vytápěné chatky v nedalekém autokempu, stejně tak i stravu a náhradní oblečení. Většina z nich ale nakonec zamířila k příbuzným. Město zřídí v pondělí další krizovou telefonní linku a speciální bankovní účet, kam mohou lidé zasílat pomoc postiženým. Tu jednotlivci i firmy nabízejí už dnes.

Náhodný výbuch – nebo úmysl?

Neštěstí podle Tomšíka s největší pravděpodobností způsobil výbuch plynu zřejmě v prvním patře čtyřpodlažního domu. Policie nevyloučila možnost, že výbuch nebyl náhodný – obyvatel, z jehož bytu se exploze zřejmě šířila, měl svým sousedům vyhrožovat smrtí. „Město ho chtělo vystěhovat. Vyhrožoval, že všechny zabije,“ řekl novinářům Tomáš Babínec. V době výbuchu se Babínec pohyboval v panelovém domě vzdáleném zhruba 300 metrů od místa výbuchu a otřes způsobený explozí rovněž ucítil. O problémovém muži hovořili na místě i další svědci.

Výbuch zničil panelák a zabíjel (zdroj: ČT24)

Podle internetového serveru Deník.cz zraněný chlapec údajně vypověděl, že jej v noci probudil silný zápach plynu. Proto se šel podívat, co se děje. Na chodbě prý viděl souseda, jak manipuluje s tlakovou nádobou. Policisté to nevyloučili. „Musíme pracovat se všemi verzemi, i s verzí, že by se mohlo jednat o podezření z nějakého úmyslného trestného činu, který nelze vyloučit,“ řekl jejich mluvčí Tomáš Tuhý.

Jedná se o krajní ze tří domů stojících vedle sebe přímo v centru Frenštátu. Zničený dům nemá střechu, minimálně v horních patrech jsou propadlé stropy, ve stěnách jsou obrovské díry. Podle obyvatel okolních domů se v noci ozvaly dva nebo tři výbuchy. Exploze byla tak silná, že lidem ve vedlejším domě například odskočily ledničky od stěny.

  • Zničený dům zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/44/4396/439580.jpg
  • Trosky frenštátského domu zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/44/4396/439581.jpg
  • Stržení zdi zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/44/4396/439582.jpg
  • Požár paneláku po výbuchu plynu zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/44/4396/439577.jpg