Dánští studenti odjeli, ale až náhradním autobusem

Praha – Dánští studenti, jejichž pražské prázdniny se dostaly do středu pozornosti policie i zpravodajských médií, opouštějí Prahu. Ne vždy to jde hladce, některé autobusové dopravce dokonce chování turistů v Česku vystrašilo, a proto po ně nepřijeli. Policie navíc zůstává v pohotovosti, další skupina dánských studentů má přijet příští týden.

Zatímco bary, kde v posledních dnech popíjeli nezletilí cizinci, zůstaly poloprázdné, 300 mladých Dánů se mačkalo u autobusového stanoviště před pražským hlavním nádražím. Měli odjet, ale autobusy pro ně kvůli obavám z násilností nepřijely. Nakonec se podařilo sehnat náhradní dopravce. „Zavolali nás, že Dánové, co dělají nepořádek v Praze, se nemají jak dostat do Dánska,“ řekl řidič autobusu Miloš Nos.

Ještě před odjezdem shrnuli studenti své dojmy z posledního týdne. „Chci říct, že nemám rád českou policii. Nechová se dobře,“ vzkázal jeden z nich za podpory svých přátel. Další si pouze stěžovali na únavu.

Mezi mladými Dány nepopulární policisty teď čeká krátké vydechnutí. Již vědí o další skupině, která míří z Dánska do Prahy, má jít o šest tisíc turistů – zhruba polovinu oproti tomuto týdnu.

Reportáž Radka Kříže (zdroj: ČT24)