Staré pražské tramvaje do šrotu nepatří, 54 jich loni odjelo za hranice

Praha – Po letech váhání začal loni pražský dopravní podnik ve velkém vyprodávat vyřazené tramvaje Tatra T3 různých variant. Loni se zbavil 54 vozů, které vesměs zamířily na Ukrajinu a do Ruska, kde dále jezdí. Dopravní podnik začal staré tramvaje prodávat v aukcích, během roku získal jejich prodejem osm milionů korun. Kdyby šly do šrotu, získal by zhruba čtvrtinu.

Turisté, kteří se vydají třeba do Charkova, Oděsy nebo Kyjeva, se snadno mohou na tramvajové zastávce dočkat vozu, který je v minulosti vozil pražskými ulicemi. Místní dopravní společnosti na nich často nemění takřka nic, občas jim zůstávají i pražská evidenční čísla. Pro dopravní podnik, který staré vozy postupně vyřazuje, aby je nahradil novými tramvajemi Škoda 15T, je jejich prodej do zahraničí zajímavý. V minulosti mu přitom podobné snahy příliš nevycházely. „Díky aukcím dokážeme zvýšit cenu oproti roku 2011 o troj až čtyřnásobek. Jednu tramvaj T3 průměrně prodáme za 152 tisíc korun. Při prodeji do šrotu jsme předloni získali jen 40 tisíc až 60 tisíc za vůz,“ upozornil ředitel Dopravního podniku hl. m. Prahy Milan Křístek.

Loni získal DPP z výprodeje starých tramvají osm milionů korun, prodal 54 vozů. Začaly jezdit v Charkově, Krivém Rogu, Kursku, Kyjevě a Oděse, jednu tramvaj zakoupil liberecký dopravní podnik jako muzejní. Oproti tomu mezi lety 2008 a 2011 prodal pouze 41 vyřazených vozidel, každé za cenu kolem 70 tisíc. Výjimkou byl prodej starých „tétrojek“ do Severní Koreje v roce 2008, Pchjongjang dal za každý vůz – který však nejprve musel projít opravou – zhruba 650 tisíc korun.

Přes výprodej tradičních pražských tramvají typu T3 a variant T3M či T3SUCS zůstávají tyto vozy stále páteří provozu v metropoli. Vozovny dodnes vystavují téměř 200 vozů jezdících v původní podobě a stovky dalších, které jsou po rekonstrukci. Doplňují je modernější tramvaje typů T6, KT8, 14T a především 15T, které by postupně měly „tétrojky“ v roli nosné řady pražského tramvajového provozu nahradit.