Druhá zlínská výzva našla podporu i na Plzeňsku

Plzeňský kraj - Starostové téměř padesáti obcí z Plzeňského kraje už přidali svůj podpis pod takzvanou Druhou zlínskou výzvu. Ta žádá změnu systému rozdělování evropských dotací, tak aby co největší díl mohly čerpat samy obce. Za dva týdny existence výzvy se k ní připojilo bezmála tisíc signatářů, většinou starostů a dalších lidí činných ve veřejném životě.

Obec Chotíkov na Plzeňsku postavila za evropské peníze novou silnici. Na lepší čističku odpadních vod, kterou nutně potřebuje, však už peníze nedostala, přestože o ně žádala opakovaně. I další obce v kraji mají s čerpáním dotací špatné zkušenosti. Ne všem se chce podstupovat nekonečné papírování, mnohé se také obávají sankcí, které hrozí při nedodržení pravidel. „Jakmile člověk nedodrží rozpočtovou kázeň, stačí i malý prohřešek, tak okamžitě naskočí penále a musí vracet část nebo celou dotaci,“ říká starosta Úherec Vlastimil Blažek.

Kvůli tomu vznikla Druhá zlínská výzva, její podporovatelé chtějí vyzvat vládu, aby se zjednodušila administrativa a aby co největší díl evropských dotací mohly čerpat samy obce. Jde hlavně o pět set miliard, které Evropská unie naší republice přislíbila. „Ideální výsledek by byl, kdyby se nám podařilo získat dvacet procent z těch prostředků tak, aby šly do venkovského prostředí,“ říká předsedkyně výzvy Jana Juřenčáková.

Pod výzvu se už podepsaly stovky starostů. „Pokud dojde k naplnění výzvy, jsem přesvědčen, že naděje na získání těchto prostředků je velmi velmi vysoká,“ věří starosta Chotíkova Vítězslav Blažek.

Reportáž Aleše Malára (zdroj: ČT24)