Odtahy v Praze zdraží téměř o polovinu

Praha – Za odtah svého auta zaplatí pražští řidiči od dubna 1 900 korun. Zdraží tak téměř o polovinu ze současných 1 300 korun, rozhodla městská rada. Vedení města poukázalo, že zvýšení cen přichází po dvanácti letech, cena zůstala v poslední době stejná, přestože zdražily pohonné hmoty i DPH. U zvýšení cen odtahu ale zřejmě nezůstane, Praha chce zvýšit také parkovné na odtahových parkovištích.

O zdražení odtahů či parkovného na odtahových parkovištích uvažovali pražští radní již od podzimu. Nyní, po vyjádření městských částí, návrh schválili, platit začne v dubnu.

Cena odtahu se zvýší na 1 900 korun, za tzv. neúplný odtah, kdy je auto naloženo, ale není odvezeno na odtahové parkoviště, zaplatí řidiči nově 1 250 korun místo dosavadní 850. Stání na odtahovém parkovišti dosud bylo za 150 korun první den a 200 korun za každý další započatý. Od dubna budou první tři dny parkování za 250 korun denně, cena za čtvrtý a každý další započatý den až do konce šestého měsíce stoupne na 400 korun.

Počet odtahů v Praze v posledních letech klesá, od roku 2009 ubyla zhruba polovina. Zatímco v letech 2008 a 2009 nechali policisté a strážníci ve městě odtáhnout na 70 tisíc aut ročně, v roce 2010 to bylo 50 tisíc a od roku 2011 se počet odtahů pohybuje kolem 40 tisíc za rok. V poklesu počtu odtahů se projevilo rozhodnutí Nejvyššího soudu, který uložil vlastníku komunikace vrátit na původní místo vozidlo, které bylo odstraněno ve veřejném zájmu.