Bezpečnost v libereckých autobusech mají zaručit kamery

Liberec – Autobusy vybavené kamerami vyjíždějí do libereckých ulic. Městský dopravní podnik dosazením kamer odpověděl na stížnosti řidičů i cestujících. Z průzkumů vyplynulo, že se lidé v liberecké MHD necítí bezpečně. Zatím firma zařadila do provozu první autobus s kamerami, přibýt mají další čtyři.

Na některých linkách si řidiči stěžují na agresivní cestující velmi často. Obavy mají zejména z večerních spojů linky 16 do Ostašova, kde se soustředí neplatiči a sociálně slabí obyvatelé. „Docházelo k napadání našich zaměstnanců, řidičů i revizorů, a konflikty byly i mezi cestujícími,“ uvedl ředitel Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou Luboš Wejnar. Ačkoli na dopravu dohlížejí strážníci, liberecký dopravní podnik se nyní rozhodl dosadit do autobusů, které na „šestnáctce“ jezdí, také kamerové systémy.

Kamery budou nepřetržitě nahrávat dění za řidičovými zády, dopravní podnik bude záznamy uchovávat 24 hodin. Vedení firmy je přesvědčeno, že případné násilníky sledováním odradí od agresivního chování. Kamerové záznamy by mohly pomoci také proti drobným krádežím v autobusech. Dopravce je chce využít také ke sčítání cestujících. Pořízení jedné kamery stojí dopravní podnik 40 tisíc korun.

Terčem jednoho z posledních útoků se stala řidička libereckého městského autobusu. Nebylo to ovšem na lince 16. Na konečné linky 15 v Králově Háji na ni zaútočil opilý mladík, kterého po odstavení vozidla našla, jak stále pospává uvnitř. Když se řidička pokusila muže probudit, ten ji zkopal a poplival. Jinou řidičku tramvaje zase na konečné stanici v Hanychově uvěznil zloděj na WC a z kabiny poté ukradl její osobní věci a štos jízdenek. Dopravní podnik proto uvažuje také o kamerovém monitorování konečných stanic.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)