Českobrodští vytáhli proti holubům

Praha – Stejně jako celá řada měst a obcí v Česku bojuje i Český Brod s přemnoženými holuby. V sedmitisícovém městě jich žijí přibližně tři tisíce. Radnice se rozhodla pro jejich odstřel. Vadí jí hlavně znečištěné chodníky a budovy v historickém centru.

Po prvních výstřelech v zemědělském areálu se myslivci rozdělují do několika skupin a pokračují na další místa ve městě, kde se holubi nejvíc zdržují. Zaměřují se především na střechy restaurací, parapety sokolovny nebo chodník u základní školy. „Plné okapy necháváme čistit čtyřikrát ročně, vždycky jsou z toho dvě popelnice trusu, navíc nás to stojí spoustu peněz,“ říká ředitel školy Martin Dušek. 

Holubi se v Českém Brodě stříleli naposledy před dvěma lety. Tehdy posbírali myslivci do pytlů šest set mrtvých zvířat, to byla zhruba pětina holubů z města. Odstřel schvalují i místní, i když někteří by zvolili spíš plašení. „Odstřel je podle našeho názoru nejefektivnější,“ hájí postup města starosta Jakub Nekolný. 

Názor starosty ale nesdílí milovníci zvířat a někteří ochránci přírody. Podle nich střílení ani trávení nepomůže. Až se holubi znovu rozmnoží, na svá oblíbená místa se stejně vrátí. „Mnohem humánnějším a účinnějším řešením než odstřel je lokální aplikace zábran, například bodců nebo sítí tam, kde holubi skutečně způsobují problémy,“ tvrdí ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek. „Přemýšleli jsme o budování pevných bariér, ale je to finančně náročné,“ oponuje starosta Jakub Nekolný. 

S přemnoženými holuby bojují hlavně města, která ve svém centru mají chráněné památkové budovy. Třeba na Prahu se ročně snese tři sta padesát tun holubího trusu. Nejvýznamnější památky, jako třeba orloj, proto chrání sítě a bodáky, holubi je ale umí přelstít.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)