V pondělí přijde déšť, řeky už ale nezvedne

České Budějovice - V pondělí meteorologové očekávají nové srážky. Dalšího zvýšení hladin řek se ale neobávají, srážky by podle nich měly už jen zpomalit klesání hladin řek. Rozvodněné řeky sužují Českou republiku už od středy. Jsou výsledkem výrazného oteplení a rychlého tání. Důsledky nejvíce zasáhly západní, severní a jižní Čechy. Stav pohotovosti je stále na řekách Nežárka, Lužnice a Labe. První povodňový stupeň, tedy bdělost, platí také na některých řekách ve středních Čechách. Od včerejška ale hladiny řek pozvolna klesají.

„Očekáváme, že hladiny všech toků budou dále klesat. Vzhledem k oteplení a zítřejším srážkám čekáme další podružnou vlnu vzestupů, která může ale jen poněkud zpomalit pokles hladin, pravděpodobně v západních Čechách,“ oznámili meteorologové. V pondělí by mělo být přes den až šest stupňů nad nulou. Místy se očekává sníh, v nižších polohách i déšť.

„Na všech zasažených tocích včetně Lužnice a dolního Labe nyní zaznamenáváme poklesy,“ uvedli meteorologové. V jižních Čechách platila do dnešního poledne výstraha před povodněmi kvůli zvýšené hladině Lužnice a Nežárky. Nyní už ČHMÚ výstrahu zrušil.

Rozvodněná řeka
Zdroj: ČT24

Žádné výraznější škody, kromě zaplavených zahrádek, rozvodněné řeky nenapáchaly. Způsobily jen místní problémy. Na jihu Čech například zastavily práce na odbahnění nádrže Jordán v Táboře. V Miroticích potom rozbahněná řeka znečistila vrty s pitnou vodou a dočasně tam musela být přistavena cisterna. Právě jižní Čechy patřily k nejpostiženějším krajům při povodních v roce 2002, od té doby se tam povodně, i když v menší míře, několikrát opakovaly a budovala se i nová protipovodňová opatření.

Včera meteorologové varovali také před náledím. To se tvořilo dnes ráno ve vyšších polohách na Prachaticku a v jihočeské části Šumavy. Zbytky sněhu namrzaly ve vyšších polohách také na Českokrumlovsku. Před ujetou vrstvou sněhu potom řidiče varovali na horských silnicích v Krkonoších a Orlických horách.

Kristina Vrkočová a Michal Klokočník k situaci na řekách (zdroj: ČT24)