Odsouzený velitel strážníků dále pracuje pro městskou policii

Lázně Bohdaneč (Pardubicko) – Bývalý velitel městské policie v Lázních Bohdaneč Pavel Řehoř u strážníků zůstává, ačkoli mu soud udělil podmínečný trest. Postavili se za něj občané, radnice se proto rozhodla, že přesto, že je Řehoř odsouzen za zneužití pravomocí a hrubé zákroky, dostane civilní pracovní místo u městské policie. Jeho případ navíc ještě neskončil, Řehoř podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Kdyby ten rozsudek zrušil, otevřela by se Pavlu Řehořovi cesta zpět do čela městské policie.

Novou pracovní náplní bývalého velitele bohdanečských strážníků je vymáhání pokut či zašívání uniforem jeho bývalých podřízených. Zachování práce pro město mu umožnili občané, kteří přes verdikt soudu, který postup Pavla Řehoře při zatýkání potrestal podmínkou, požádali zastupitele, aby ho z městských služeb nepropustili. „Obracím se na vás, abyste celou situaci pečlivě zhodnotili a nehodili pana Řehoře přes palubu,“ zaznělo na jednání zastupitelstva.

S prací městské policie jsou lidé, kteří na zastupitelstvo přišli, spokojeni – poukázali například na to, že strážníci hlídají domy lidí, kteří jsou na dovolené, líbí se jim i nekompromisní trestání rychlých řidičů. Vedení města je přesvědčeno, že se zařazením Pavla Řehoře na civilní pracovní místo u městské policie u soudu nenarazí. „Je to na sto procent legální, protože zákon nám to umožňuje,“ řekl místostarosta Zdeněk Gilar.

Ne všem se občas tvrdé postupy bohdanečských strážníků líbí a označují je za kovboje nebo šerify z divokého západu. K podobnému závěru dospěl i pardubický okresní soud, který – poté, co Pavla Řehoře spolu s další strážníkem třikrát osvobodil, jen aby případ dostal zpět od krajského soudu – řediteli a dalšímu bývalému strážníkovi udělil podmíněný trest, který v polovině ledna potvrdil i krajský soud. Řehoř proto musel odejít z čela městské policie, neboť podmínkou pro práci v ozbrojených složkách je bezúhonnost.

Obžaloba vinila strážníky z toho, že se při kontrolách aut chovali hrubě a překročili únosnou míru. První zásah se odehrál v červenci 2009. V noci při kontrole vozu v Lázních Bohdaneč požadoval strážník Trojan po spolujezdci doklady, ten ale na výzvu nereagoval. Následně muže vytáhl z auta, nasadil mu pouta, a když odmítl dechovou zkoušku na alkohol, odvezl ho na záchytnou stanici v Hradci Králové, kde zůstal do druhého dne. Musel potom zaplatit pokutu 2 000 korun za odmítnutí dechové zkoušky a 1 500 korun za pobyt na záchytce.

V dubnu 2010 pronásledovali oba strážníci auto, které před nimi ujíždělo vysokou rychlostí, zastavili je až v Pardubicích. Řidiči po vystoupení z auta nasadili pouta, podle obžaloby jej jeden udeřil do obličeje a několikrát kopl do břicha. Hrubé zacházení pokračovalo i před služebnou v Lázních Bohdaneč a na služebně, výsledkem byla drobná poranění a dvě přeražené zubní náhrady na předních zubech.

U Nejvyššího soudu ale stále leží Řehořovo dovolání. Kdyby s ním uspěl, mohl by se vrátit do původní funkce. Druhý odsouzený muž od městské policie již dříve odešel.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)