Příšovická mlékárna má nového vlastníka, plány zatím nesdělil

Příšovice (Liberecko) - Nejasný zůstává další osud mlékárny v Příšovicích na Liberecku, která je už přes rok zavřená. Poslední velký mlékárenský podnik v kraji, který zkrachoval, se podařilo prodat v dražbě. Prodej se ale uskutečnil až napotřetí a za zlomek odhadní ceny.

Příšovická mlékárna byla moderním podnikem s více než stoletou tradicí. Výrobce tvrdých sýrů zaměstnával pět desítek lidí a za posledních deset let investoval do vybavení kolem 150 milionů. Odhadní cena areálu byla podle odborníků necelých 39 milionů. Dražba však nevynesla ani polovinu. Podnik putoval do rukou nového majitele za 16 milionů korun.

Vítězem nedávné aukce mlékárny je jeden z věřitelů firmy - podnikatel v autodopravě z Hradecka, který údajně ještě před krachem do podniku mléko dovážel. Nový majitel už podnik navštívil a následně do něj zakázal přístup. Jaké s ním má další plány, ale zatím prozradit nechtěl.

Podle krajské agrární rady ale nemá dojít k nechtěnému scénáři, podle nějž by nový vlastník jen se ziskem rozprodal vybavení a provoz mlékárny už neobnovil. Na verdikt, co s mlékárnou bude, čekají kromě farmářů i obyvatelé Příšovic. Řada z nich, především starších žen, totiž po krachu podniku přišla o práci, kterou hledají jen obtížně. 

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)