Traťový komisař je znovu obžalován kvůli tragédii při rally v Lopeníku

Traťový komisař Petr Plášek je znovu obžalovaný kvůli autonehodě při rally v Lopeníku v listopadu 2012, při které zemřely čtyři dívky. Před Okresní soud v Uherském Hradišti se případ vrací poté, co v prosinci 2015 Krajský soud v Brně nařídil důkladnější prošetření okolností autonehody.

„Byla podána obžaloba na obviněného Petra Pláška pro zcela totožný výrok jako v původní obžalobě, a to se stejnou právní kvalifikací činu,“ řekl ČT okresní státní zástupce Tomáš Pindur. Obžaloba se týká usmrcení a těžké újmy na zdraví z nedbalosti.

Závodní vůz zabil čtyři dívky. Stály mimo prostor pro diváky

Traťový komisař původně u Okresního soudu v Uherském Hradišti dostal v únoru 2015 trest 1,5 roku vězení s podmíněným odkladem na stejně dlouhou dobu. Odvolací soud v Brně ale v prosinci téhož roku dospěl k závěru, že jeho zavinění je spíše marginální a že nejspíš chybovali také pořadatelé závodu. Proto nařídil důkladnější prošetření okolností autonehody.

obrázek
Zdroj: ČT24

Došlo k ní v listopadu 2012 při rally v Lopeníku na Uherskohradišťsku. Závodní vůz tehdy vyjel ze silnice a usmrtil čtyři dívky ve věku 7, 18, 18 a 20 let, které stály mimo vyhrazené území pro diváky. Odtamtud je měl právě Plášek vykázat, protože zodpovídal právě za tuto část tratě.

Hlavní odpovědnost Plášek nenese, trvá na svém jeho advokát

Na začátku letošního roku se Nejvyšší soud zabýval stížností ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, který kritizoval postup Krajského soudu v Brně. Nejvyšší soud sice tehdy dal ministrovi za pravdu akademickým výrokem, rozhodnutí Krajského soudu ale nezrušil.

„Soudům nepřísluší řešit trestní odpovědnost jiných osob jinak než na základě podané obžaloby,“ uvedl předseda senátu Petr Šabata. Nejvyšší soud v řízení o ministerské stížnosti nesmí zhoršit postavení obviněného, proto rozhodl jen akademickým výrokem.

„Naše stanovisko, naše obrana zůstává stále stejná. Já jsem přesvědčený, že hlavní odpovědnost je na straně jiných subjektů než mého klienta, já na tom budu trvat dál,“ řekl novinářům Pláškův advokát Tomáš Vymazal letos v lednu.