Důl v Darkově se ve středu večer otřásl. Nikdo nebyl zraněn

V dole v Darkově na Karvinsku nastal ve středu večer otřes. Nikdo nebyl zraněn, ale kvůli otřesu se zmenšil profil důlního díla, větrání pracoviště však zůstalo zachováno. Těžbu by mimořádná událost neměla výrazně ovlivnit, řekl mluvčí těžební společnosti OKD Ivo Čelechovský.

Otřes nastal zhruba 1200 metrů pod zemí krátce po 21:00. Příčiny mimořádné události nyní vyšetřuje komise. Těžba by výrazně neměla být ovlivněna, nutná ale bude důkladná prohlídka místa, která potrvá dva až tři dny.

Poslední smrtelný úraz se v OKD stal v únoru, když v podzemí Dolu ČSM-jih ve Stonavě na Karvinsku zemřel dvaapadesátiletý polský horník. Bylo to první letošní úmrtí v OKD. Loni tam přišli o život dva lidé. Nejprve v lednu polský horník při otřesu v Dole Darkov a pak v červnu rovněž polský horník, kterého zasáhla padající hornina.

OKD je v úpadku, do něhož se dostalo kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Věřitelé firmě povolili reorganizaci. V OKD nyní i s dodavatelskými firmami pracuje více než 10 000 lidí.

Firma už udělala řadu úsporných opatření. Jedním z hlavních bylo v březnu ukončení těžby v Dole Paskov. Postupně se mají zavírat i ostatní doly, poslední z nich pravděpodobně v roce 2023.