Stavba vily v K. Varech trápí obyvatele, město zpřísní dohled

Karlovy Vary – Ve svahu nad centrem Karlových Varů pokračuje stavba nové vily Adler. Rychle se stala centrem kritiky místních obyvatel, kterým se nelíbí její velikost, spojené dlouhodobé dopravní uzavírky, hluk o víkendu ani to, že jim magistrát nedal příležitost vyjádřit se k přípravě stavby. Úřad ale zdůrazňuje, že udělal vše podle zákona. Přesto teď slíbil, že bude stavbu důkladněji kontrolovat.

Vila Adler vzniká už dva roky, má ve svahu nad centrem Karlových Varů zabrat dvojnásobnou plochu než sousední domy z 19. století. Místním se ale hlavně nelíbí, že mezi ně svým stylem nezapadne. „Je to stavba supermoderní, která se nehodí do okolí,“ řekl obyvatel karlovarské ulice Na Vyhlídce Rudolf Šimonovský. Lidem vadí také věci, které souvisejí s technicky náročnou stavbou – částečná uzavírka ulice Na Vyhlídce a hluk, který je trápí i o víkendu.

Obyvatelé okolních domů viní z problémů hlavně úřady. Ty podle nich buď nereagují, nebo průběh stavby dostatečně nekontrolují. To ale magistrát odmítá. „Ta stavba budí kontroverze, takže se jí věnujeme daleko více,“ uvedl jeho mluvčí Jan Kopál. Primátor Petr Kulhánek dodal, že se stavbou zabývalo i zastupitelstvo, které si vyžádalo důslednou kontrolu stavby. Podle Rudolfa Šimonovského ale dělá magistrát naschvály už od začátku: „Nejvíc nás trápí to, že jsme byli vyšachováni z úředního jednání, protože jsme včas nestihli územní rozhodnutí.“ Úřad však odkazuje na to, že mu zákon ukládá pouze povinnost umístit oznámení o stavbě na úřední desku.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Tlak sousedů nové vily jim zatím přinesl dílčí úlevu. „Slíbili jsme primátorovi, že o víkendu už nebudeme pracovat. Mimo to se snažíme vrtné práce provádět v mokrém počasí, aby to neprášilo,“ řekl zástupce investora firmy Čerus Alexej Pišenkov.

Obyvatelé ulice Na Vyhlídce se ale klidu hned tak nedočkají. Už příští rok tu má začít další velká stavba rezidence Bella Vista, která má okolní domy výrazně převyšovat.