Ve většině „Rathových“ staveb chce kraj pokračovat

Praha – Vedení Středočeského kraje schválilo pokračování příprav Památníku národního odboje v Panenských Břežanech za 54 milionů korun – nově však s evropskými dotacemi. Pokračovat bude i několik dalších projektů schválených za vlády hejtmana Davida Ratha, kterými se nyní zabývalo nové vedení regionu. Zrušena tak pravděpodobně bude plánovaná dvousetmilionová oprava buštěhradského zámku.

Hejtmanství bude pokračovat v přípravě expozice věnované československému protinacistickému odboji v horním zámku v Panenských Břežanech. Budova dříve sloužila jako domov důchodců, nyní ji spravuje Oblastní muzeum Praha-východ. „V současné době probíhá obnova zámecké zahrady a byla také zahájena rekonstrukce kaple svaté Anny, která se nachází v areálu zámku,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Nicole Mertinová.

Rekonstrukce břežanského zámku patří mezi projekty, které prosazoval bývalý hejtman David Rath. Nové vedení Středočeského kraje schválilo pokračování rekonstrukce, oproti původním plánům by ale radní pro ni chtěli získat evropské dotace. „Pokusíme se to prosadit přes evropské fondy, aby ta dostavba tolik nezatěžovala kraj,“ řekl radní pro kulturu Zdeněk Štefek.

Vstup Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Kromě nové expozice v Panenských Břežanech budou pokračovat i další dříve zahájené projekty. Radní schválili dostavbu domova pro seniory v Uhlířských Janovicích za 160 milionů, i na ni by ale chtěli evropské dotace, které by pokryly 85 procent nákladů. Dalším schváleným projektem je dostavba Regionálního muzea v Kolíně, důležitá je především stavba nových prostor depozitáře. I v tomto případě chce kraj využít evropské peníze, které pokryjí značnou část ze 112milionových nákladů na rekonstrukci budovy muzea. Radní podle mluvčí Mertinové také schválili rozšíření areálu Muzea lidových staveb v Kouřimi o novou hospodářskou budovu z obce Živohošť za šest milionů korun.