Čechy trápí sníh, smog z Moravy zvolna ustupuje

Praha - Sněžení a mráz komplikovaly dopravu zprvu na jihu a jihozápadě Čech, později také na jižní Moravě, kam se přelily především dopravní problémy ze Slovenska. Moravu ale spíše než sníh a led trápí prach v ovzduší. Od středy ho sice ubylo, v Moravskoslezském kraji ale nadále trvá smogová situace. V Olomouckém a Zlínském kraji ji hydrometeorologický ústav večer odvolal.

Dopravu v Jihomoravském kraji sice počasí přímo výrazně nezkomplikovalo, dění na zasněženém Slovensku a v Maďarsku však mělo vliv na provoz na dálnici D2. Pro nákladní dopravu byla od odpoledne až do noci uzavřena dálnice spojující Bratislavu s Maďarskem a kamiony, které mířily do Maďarska od Brna, proto musely čekat už u hranic v Lanžhotě. Na dálnici D2 se tak vytvořila kolona.

Sněžení, které v noci a dopoledne zahalilo především Čechy, na většině míst postupně ustalo. Na mnoha silnicích včetně hlavních tahů však sníh stále zůstává. Mohou do něj vjet řidiči i na vysočinském úseku D1 a na dálnici D5. Na té došlo dopoledne k hromadné nehodě, při které prorazily svodidla hned dva kamiony. Nikdo však při ní nebyl zraněn.

Sníh na silnicích
Zdroj: ČT24

Ze státních silnic jsou nejhůře sjízdné komunikace procházející přes Šumavu. V Jihočeském kraji napadlo během dne přes 20 centimetrů sněhu. Podle silničářů jsou sice všechny komunikace sjízdné, avšak silnice na Šumavě pro nákladní auta jen se sněhovými řetězy. Podobná situace panuje i v západní části Šumavy v Plzeňském kraji.

Smog ustupuje, ale jen pomalu

Střední a severní Moravu nadále trápí smog, situace je ale lepší než včera. V Moravskoslezském kraji vykazovala i dnes ráno nejhorší hodnoty polétavého prachu stanice v Bohumíně na Karvinsku, kde bylo v 6:00 naměřeno 192 mikrogramů na metr krychlový, což je téměř čtyřnásobné překročení imisního limitu – oproti středečním hodnotám jde přesto o razantní pokles. Během dne se situace dále zlepšovala, v podvečer se pohybovaly průměrné hodnoty koncetrace prachu za posledních 24 hodin mezi 100 a 120 mikrogramy v metru krychlovém. Nejprašněji bylo ve Věřňovicích, Bohumíně, Českém Těšíně, Karviné a Orlové se 119, resp. 120 mikrogramy.

Smog v Ostravě
Zdroj: ČT24

V Olomouckém kraji klesly denní limity pro polétavý prach už ve všech sledovaných městech pod 100 mikrogramů, v Olomouci a Prostějově dokonce už i pod 50 mikrogramů. V 18:30 proto Český hydrometeorologický ústav odvolal smogovou situaci. Odvolal ji i ve Zlínském kraji, kde jsou ještě koncentrace trochu vyšší, ale také již dopoledne klesly pod 100 mikrogramů na metr krychlový.

Lépe se dnes dýchá také na Liberecku, i tady ale koncentrace polétavého prachu nadále překračují limity, na některých místech až dvojnásobně. V kraji nesněží, fouká ale vítr, který může na silnicích vytvářet sněhové jazyky. V průběhu dne by tu měly napadnout maximálně dva centimetry nového sněhu.