Firma odmítla výpověď z Pražské tržnice, městské nájemce odpojila od vody

Praha – Společnost Delta Center nepřijala výpověď nájemní smlouvy z Pražské tržnice v Holešovicích, kterou jí dal pražský magistrát. Podle městských úředníků také začala odpojovat od vody a elektřiny jednoho z nájemců stánků, který má smlouvu přímo s městem. Magistrát proto na firmu podal trestní oznámení.

Mluvčí magistrátu Tereza Králová oznámila, že společnost Delta Center odpojila jednoho z prodejců v Pražské tržnici od energií již dvakrát. Město vždy dodávky obnovilo a podruhé zajistilo nákladná bezpečnostní opatření, aby se situace neopakovala.

Delta Center dostala od města výpověď nájemní smlouvy k 31. prosinci 2012. Platit přitom měla nejméně do roku 2014. Firma považuje výpověď za neplatnou a odmítá také zdůvodnění, že Praze dluží 200 milionů korun na nájemném. Představitelé společnosti již dříve oznámili, že se proti postupu města budou bránit soudní cestou a případně i mezinárodní arbitráží.

Město ale zatím začalo pronajímat prostory v tržnici samo. „Aby mělo hlavní město kontrolu nad finančními prostředky, uzavírá nové nájemní smlouvy s přímými nájemníky,“ uvedla mluvčí Králová. Delta Center podle ní projevuje svůj nesouhlas s tímto vývojem ke škodě třetích osob.

Společnost Delta Center má areál bývalých městských jatek, který dnes slouží jako tržnice, od roku 1994. Smlouva byla uzavřena na dvacet let s možností dalšího prodloužení nájmu na třikrát deset let s roční výpovědní lhůtou. Roční nájemné činí 109 milionů korun, společnost oznámila, že další stovky milionů investovala do areálu.