Města protestují proti mýtu na silnici z Budějovic přes Písek do Plzně, bojí se kamionů

Jihočeská města protestují proti zpoplatnění silnice I/20 (zdroj: ČT24)

Strakonice, Vodňany a další města a obce na jihu Čech nesouhlasí s plánovaným zpoplatněním silnice I/20 z Českých Budějovic přes Písek do Plzně. Bojí se, že když se tam mýto pro nákladní auta zavede, kamiony se mu budou chtít vyhnout a začnou jezdit po souběžné trase. Ta prochází přes obce a silnice není na takovou zátěž dimenzovaná.

Klidnou atmosféru jihočeské vesnice ruší v Drahonicích u Vodňan stovky kamionů denně. Místní se teď obávají, že do ulic zamíří ještě více vozů.

„Komunikace je nepřehledná, vystrčený roh baráku až do komunikace, není vidět na vozidla, která přijíždějí seshora,“ popisuje problémová místa starosta Drahonic Václav Vokáč (nestr.).

Silnice přitom vede přímo středem Drahonic a táhne se i pod okny mateřské školy. „Když se tady potkají dva kamiony souběžně, tak neprojedou. Musí počkat, tvoří se kolony,“ říká starosta.

Mýtné brány mají vyrůst na silnici I/20, v obcích na I/22 se toho bojí
Zdroj: ČT24

Podle prvotních plánů by měly nové mýtné brány vyrůst na silnici I/20. Toho se obávají obce na souběžné I/22. Podle jejich starostů se dopravci budou snažit poplatku vyhnout a nákladní auta proto pošlou po bezplatné trase, tedy i přes Drahonice.

„Bude docházet hlavně v obcích k likvidaci cest, k přecpávání obcí. Bude hluk a smog,“ obává se starosta Strakonic Břetislav Hrdlička (Strakonická veřejnost). 

Výhrady obcí proti mýtnému
Zdroj: ČT24

Silnice na sousední trase přitom nejsou na takovou zátěž připravené. Chybí krajnice, pevnější podloží i silnější mosty. Obce proto se současnými plány na rozšíření mýtného nesouhlasí. Starostové se proto sešli ve Strakonicích, aby dohodli další postup. Do jednání s ministerstvem dopravy chtějí vstoupit společně.

„Jejich reakcí bylo, že nemáme rozšiřovat mýto vůbec, ale to prostě nelze. Takže pokračujeme v přípravě,“ reagoval ministr dopravy Dan Ťok (nestr. za ANO).