Jaroměřští zvířecí záchranáři si přivydělávají výrobou budek

Jaroměř - Kde sehnat peníze na péči o zraněné živočichy? Záchranná stanice v Jaroměři našla recept. Protože se sponzoři hledají stále obtížněji, rozhodli se pracovníci zařízení k neobvyklému kroku. Aby v péči o zvířata mohli pokračovat, sami začali vyrábět a prodávat zvířecí budky.

Záchranná stanice v Jaroměři ročně ošetří a dočasně ubytuje až pět set zvířat, náklady jdou do statisíců. Peníze se ale shánějí čím dál tím obtížněji. Vedoucí stanice David Číp se proto pustil do výroby zvířecích přístřešků všeho druhu, které následně prodává. Vyrábí asi čtyři desítky typů budek, nejen pro různé druhy ptáků, ale také třeba pro ježky. 

Práce mají záchranáři nad hlavu, zájem o budky je mnohem větší, než předpokládali. Veškeré vydělané peníze jdou na péči o zvířata. „Spousta lidí říká: dělám to spíš kvůli tomu, že vás chci podpořit, než že bych potřeboval budku,“ říká David Číp. Při výrobě se setkává i s kuriozními objednávkami, zákazníci chtějí přístřešky pro zvířata, která u nás téměř nežijí. Někteří si totiž myslí, že je budkou na svou zahradu přilákají.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)