V Krkonoších vyhořel apartmánový dům Klárka

Horní Malá Úpa (Trutnovsko) – V Horní Malé Úpě na hřebeni Krkonoš odpoledne hořel dřevěný apartmánový dům Klárka. V době vypuknutí požáru byli všichni ubytovaní rekreanti mimo objekt, pracovnice penzionu, která přebývala uvnitř, vyskočila oknem, a nikdo tak nebyl zraněn. Od požáru Petrovy boudy loni v létě jde o největší požár na hřebenech nejvyšších českých hor, jak potvrdil operační důstojník trutnovských hasičů. Škoda, kterou oheň způsobil, činí zhruba 2,5 milionu korun.

Požár vypukl kolem jedné hodiny odpoledne, před šestou hasiči oznámili, že se ho podařilo zlikvidovat. „Požárem byla zasažena zhruba třetina budovy, a to od prvního nadzemního podlaží až po půdní prostor a střešní konstrukci,“ řekl velitel zásahu Ladislav Licek. Ze střechy a dveří dvoupodlažního domu se valil hustý dým a občas šlehaly plameny. Na místo se sjelo pět hasičských jednotek, kterým komplikovalo práci hlavně počasí. Kvůli sněhové vánici musela cestu k chatě hasičům prorazit fréza.

„Požár vypukl v pokoji pro personál ve druhém nadzemním podlaží místního penzionu. Požár zpozorovala uklízečka, která po úklidu pokojů otevřela dveře místnosti a vyvalil se hustý kouř. Kvůli zakouřené chodbě žena vyběhla po schodech do vyššího patra, odkud skočila z okna do sněhu,“ uvedla mluvčí královéhradeckých hasičů Martina Žahourková. Žena podle ní vyvázla bez zranění.

Škoda v pět let starém objektu činí zhruba 2,5 milionu korun. Plameny poničily interiér, nábytek a také střechu.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Ubytovaní byli v době požáru na sjezdovce

V době vypuknutí požáru byla většina ubytovaných rekreantů mimo objekt na nedaleké sjezdovce. „Cítil jsem zápach, a když jsem se podíval z okna, viděl jsem požár a jak jedna žena vyskočila z okna, protože se už nedokázala dostat ven,“ řekl muž, který pobýval v sousedním objektu. Rekreanti se museli přestěhovat do náhradních prostor, Klárka je po požáru neobyvatelná.

Apartmánový dům leží nedaleko hlavní silnice vedoucí na hraniční přechod do Polska. Poblíž je například stanice horské služby a obecní úřad.