Muž a čtyřleté dítě – první letošní mrtví na železnici

Brno/Karlovy Vary – První dvě letošní oběti si dopoledne vyžádaly nehody na železnici. Ráno zastavil dopravu v Brně mezi hlavním nádražím a Chrlicemi muž, který zahynul pod osobním vlakem. Krátce před polednem potom zemřelo v Karlových Varech čtyřleté dítě, které nepřežilo střet s projíždějícím rychlíkem.

Nehoda v Brně se stala v ranní dopravní špičce. Devětačtyřicetiletý muž vkročil na trati mezi hlavním nádražím a Chrlicemi před osobní vlak, který jel z Březové nad Svitavou do Křenovic. Vlaky zhruba od sedmi do devíti hodin ráno nejezdily, dráhy je musely nahradit autobusovou dopravou. „Nehoda se udála na širé trati v prostoru veřejnosti nepřístupném, kde má veřejnost ze zákona vstup zakázán,“ podotkl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Podle předběžných výsledků policejního vyšetřování si toho ale byl muž vědom a ranní cestování Brňanům svým posledním činem překazil vědomě. „Podle výpovědí svědků měl muž s největší pravděpodobností sebevražedné úmysly,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Docela jinak proběhla po jedenácté hodině dopoledne nehoda v Karlových Varech, kde zahynulo čtyřleté dítě. Šlo podél trati ve čtvrti Dvory společně se svojí matkou, která tlačila kočárek, ale ke kolejím se příliš přiblížilo a zachytil ho projíždějící rychlík.

Dva muži, kteří kolem místa neštěstí projížděli autem, zastavili a matku s dítětem odvezli do nemocnice. Dítěti však již nebylo pomoci. „Dítě přinesli na emergency, ale už bylo mrtvé. Mělo vážné zranění hlavy,“ řekla mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Barbora Silná. Matka zůstala v péči lékařů, protože je ve špatném psychickém stavu.

V loňském roce zahynulo při střetech vlaků s chodci 196 lidí. Letos už se staly čtyři takové nehody, první dvě se obešly bez obětí na životech. K prvnímu střetu došlo již na Nový rok, kdy utrpěla žena zachycená osobním vlakem na Kladensku lehké zranění.