Na dálnici v Ostravě-Svinově opět jen se známkou

Ostrava – Dálnice D1 v Ostravě mezi Svinovem a Klimkovicemi je znovu zpoplatněna. Během loňského roku, kdy dálnice sloužila jako součást objízdné trasy za uzavřené Svinovské mosty, nebyla ke vjezdu do tohoto úseku dálniční známka potřeba. Před Vánoci však uzavírka mostů skončila, a tak by každý, kdo na D1 v Ostravě vjede, opět měl mít známku. Nadále to ale neplatí pro řidiče, kteří míří na Bohumín, tento úsek je od poplatku osvobozen ve snaze zlepšit ovzduší ve městě.

Pro ostravské řidiče je rychlé zpoplatnění dálnice ve městě zprávou špatnou a také nečekanou. D1 měla být zdarma ještě čtyři měsíce, ale ministerstvo dopravy se rozhodlo zpoplatnit ji ihned po předčasném dokončení prací na Svinovských mostech. „Přestože původní termín platnosti uzavírky a objízdných tras byl stanoven až do 30. dubna, ministerstvo dopravy sdělilo, že pominuly důvody vedení objízdné trasy mezi Klimkovicemi a Svinovem po dálnici D1, a tím osvobození od jejího bezplatného užívání,“ tlumočila rozhodnutí ministerstva mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

Přes opětovné zpoplatnění úseku Svinov–Klimkovice, mohou se stále ostravští řidiči projet po dálnici, aniž by si zakoupili známku. Stačí jim vydat se na Bohumín, úsek severovýchodně od Ostravy byl od poplatku osvobozen. „Plní úlohu obchvatu Ostravy, přispívá k ochraně životního prostředí, zejména ovzduší ve městě,“ vysvětlila mluvčí Vojkovská.

Dopravní terminál Svinovské mosty je součástí Opavské ulice, která je nejvytíženější komunikací v kraji a hlavní spojnicí mezi centrem Ostravy a Porubou. Denně tímto úsekem projede až 45 tisíc automobilů. Ulicí jezdí tramvaje a autobusy MHD. Náklady na jejich přibližně roční rekonstrukci byly zhruba 416 milionů korun.