V Brně otevřeli největší digitální dílnu v Česku. Využívat ji mohou firmy i veřejnost

Jihomoravské inovační centrum otevřelo první digitální dílnu pro veřejnost s vybavením za tři miliony korun. V digitální laboratoři budou moci vznikat prototypy produktů místních startupů, projekty kutilů a studentů i umělecká díla. Cílem dílny je zpřístupnit veřejnosti drahé přístroje a přitáhnout více podnikavých lidí k technickým oborům.

Digitální dílnu Fablab může využívat po registraci kdokoliv. Zájemci mají k dispozici nejmodernější a také velmi drahé přístroje, ke kterým by se lidé třeba jinak nedostali. Vybavení dílny stálo tři miliony korun. Čtyřiatřicetiletý Vratislav Čmiel pracuje na Vysokém učení technickém. Do nové laboratoře chodil už během zkušebního provozu. Chtěl pořádek na stole, tak si tu vyrobil užitečné krabičky.

„Na laserové řezačce jsem si vyrobil jednoduché plexisklové krabičky. Dá se do nich umístit elektronika, která je vidět,“ popisuje svůj výrobek Vratislav Čmiel. Laserová řezačka stojí tolik, co luxusní auto. Její hlava ale dokáže vyřezávat mnohem rychleji. „Umí řezat a gravírovat do dřeva, do plastů, do plexiskla, do papíru,“ vysvětluje koordinátor FabLab Tomáš Mejzlík.

Vybavení digitální laboratoře si vyzkoušela redaktorka Dominika Řebíková (zdroj: ČT24)

Vybavení tří laboratoří stálo tři miliony korun

FabLab Brno je největší veřejnou digitální dílnou svého rozsahu v České republice. Na ploše přes sto osmdesát metrů čtverečních jsou ve FabLabu k dispozici tři laboratoře. Elektrodílna nabízí čtyři pracoviště s pájkami, osciloskopy a elektrickým nářadím. Mechadílna je vybavená portálovou CNC frézkou, pilou, bruskou, vrtačkou a dalšími nástroji a přístroji. 3D dílna nabízí laserovou řezačku, 3D tiskárny, 3D skener a řezací plotter.

„Zájemci můžou využít pravidelné FabLab Tour, na které je provede pracovník laboratoře a představí jim jak možnosti jejích přístrojů, tak její fungování,“ zve k prohlídce dílny manažer FabLab Brno Tomáš Mejzlík.

  • JIC vzniklo v roce 2003 jako jeden z hlavních projektů Regionální inovační strategie Jihomoravského kraje. Podporuje lidi ve vytváření a rozvoji firem. Jeho služby využívá každoročně přibližně stovka firem, ať už ve fázi prvotního nápadu, rychle rostoucího startupu i zavedené technologické firmy. Za 15 let podpořilo JIC přes 300 firem s  téměř 6 500 pracovníky.

Makeři se nespokojí s výrobky z obchodů. Vyrábějí si vlastní

Většinu peněz na laboratoř věnoval Jihomoravský kraj. Hlavním partnerem FabLabu je přední světová softwarově-technologická společnost Honeywell, jejíž vývojové centrum sídlí právě v Brně. „Naše investice směřovala do vybavení laboratoře se zaměřením na internet věcí, což je trend, ve kterém vidíme budoucnost,“ řekl viceprezident a generální ředitel vývojového centra Honeywell v Brně Jiří Tomíček.

FabLab Brno je součástí celosvětového hnutí, jehož členy, takzvané makery, definuje to, že se nespokojí s hotovým řešením produktů, které najdou v obchodě. Místo toho si na míru vyvíjí a vyrábí vlastní, postupy na jejich vylepšování pak mezi sebou sdílí. Do hnutí spadá přes tisíc certifikovaných laboratoří ve stovce zemí světa.