Krumlovští na Vltavě nechtějí mobilní stěny. Rozhodnou v referendu

Český Krumlov - O vybudování mobilních protipovodňových stěn v historickém centru Českého Krumlova rozhodnou sami obyvatelé. Proti jejich stavbě se zvedla vlna odporu a vznikla i petice. Protipovodňové bariéry se nelíbí hlavně lidem, kteří kolem Vltavy žijí. Radní proto chtějí vše ještě jednou projednat.

U Krumlovského mlýna pod hliníkovou vodotěsnou stěnou roste nový jez. Podobný systém by měl vzniknout i podél řeky. Před velkou vodou by měl chránit historické centrum, aby se neopakoval rok 2002.

Systém hliníkových zábran se ale nelíbí části obyvatel - radním zaslali i petici. Podle některých je dostačující už prohloubení řeky, mobilní stěny nechtějí. „V letech 2009-2010 bylo proinvestováno zhruba 80 milionů do tzv. prohrábky Vltavy,“ uvedla Jitka Zikmundová /nestr./, místostarostka Českého Krumlova. Vedení města nechá rozhodnutí přímo na obyvatelích. „Všechny potřebné informace jsou dostupné každému ve foyer městského úřadu ještě měsíc a pak se zeptáme občanů,“ dodala Zikmundová.

Povodí Vltavy ale varuje. Pokud se nepostaví opatření všechna, stamilionové investice budou zbytečné. „V případě, že se nezrealizují všechny etapy navržených protipovodňových opatření, nebude možné ochránit město Český Krumlov při případném průchodu velkých vod,“ uvedla Michaela Pohůnková, mluvčí Povodí Vltavy. O stavbě čtvrté etapy se rozhodne až v únoru, kdy se radnice sejde s obyvateli.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)