Zčeřený politický rybník na jihu Čech se zklidní v úterý. Rodí se nová koalice

Události ČT: Na jihu Čech se rýsuje nová krajská koalice (zdroj: ČT24)

Po roztržce jihočeské ČSSD v čele s hejtmanem Jiřím Zimolou s dosavadním koaličním partnerem ANO se rýsuje nová koalice, kterou by měli sociální demokraté poskládat spolu s KDU-ČSL, Hnutím Jihočeši 2012 a uskupením Pro jižní Čechy. Pokud se nestane nic mimořádného, podepíší strany už v úterý memorandum o možné spolupráci.

„V zásadních programových bodech se docela určitě shodujeme, nicméně to bude předmětem nějakých dalších jednání,“ odkazuje k nejbližším dnům Ivana Stráská (ČSSD), kterou dosavadní hejtman Zimola navrhuje jako svou nástupkyni ve vedení kraje.

Nová koalice v Jihočeském kraji
Zdroj: ČT24

Koalice na základě spolupráce zmíněných politických subjektů dá dohromady v pětapadesátičlenném zastupitelstvu těsnou většinu 28 hlasů. V případě nepřítomnosti některých svých zastupitelů se pravděpodobně opře o tichou podporu komunistů. Ihned po Velikonocích se začne jednat o přesné podobě koaliční smlouvy a konkrétním rozdělení krajských postů.

Hladinu zčeřilo odměňování v nemocnicích a dům pro Zimolu u Lipna

Spory mezi hlavními členy ČSSD a ANO začaly na březnovém jednání zastupitelstva. Týkaly se vedení Jihočeských nemocnic. ANO kritizovalo fakt, že předseda představenstva Martin Bláha, který figuruje i ve vedoucích pozicích v okresních nemocnicích, pobírá ročně 7,2 milionu korun. Navíc ANO poukazovalo na to, že Bláha nechává stavět pro hejtmana Jiřího Zimolu (ČSSD) rekreační dům v Lipně nad Vltavou.

obrázek
Zdroj: ČT24

Financování členů představenstva nemocnice i Zimolův rekreační objekt na Lipně kritizovali rovněž opoziční zastupitelé. V důsledku tlaku třetiny zastupitelů Zimola svolal mimořádné zasedání na 27. dubna. Na něm rezignuje na funkci hejtmana a znovu už o ni nebude usilovat. Na hejtmanku navrhuje právě svou současnou náměstkyni Stráskou.

Strany případné koalice chtějí pochytat zlaté rybky

Také strany pravděpodobné budoucí koalice už nyní žádají audit nemocnic i dalších příspěvkových organizací kraje a snížení odměn pro jejich vedení. Schválit vstup do koalice ještě musí všech zhruba 60 členů hnutí Jihočeši 2012. Hlasovat o tom budou ve čtvrtek.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Zásadní problém, který vidíme, je narovnání odměňování v jihočeských nemocnicích. Odměny, které se vyplácely, považujeme za naprosto nehorázné,“ avizoval jednu z podmínek krajský předseda lidovců Jan Bartošek.

ANO ještě myšlenku na vedení kraje k vodě nepustilo

O vlastní verzi koalice také stále usiluje hnutí ANO společně s ODS. Jejich spolupráce s lidovci, Jihočechy a uskupením Pro jižní Čechy by utvořila koalici s 33 hlasy a silnější pozicí v zastupitelstvu. Menší strany ale v současné chvíli spolupráci pod taktovkou ANO odmítají.

„Prostor pro vyjednávání, když nám toto sdělí, je velmi komplikovaný. Nicméně tam stále je. Při těchto deklaracích je však velmi malý, těžko manévrovatelný,“ hodnotí situaci kandidátka na hejtmanku z hnutí ANO Lucie Kozlová.

Uložit