Lidé z Ústecka se kvůli dotacím na zateplení chtějí soudit

Ústí nad Labem - Lidé z paneláků, které v Ústeckém kraji dříve patřily ČEZu, se znovu bouří. Před třemi lety zabránili tomu, aby společnost jejich byty prodala překupníkům. Teď vedou spor se státem. Nelíbí se jim, že dotaci z fondu „Zelená úsporám“ dostali jen někteří. Jsou teď proto ochotni se stížností postoupit až k mezinárodnímu soudu.

Před třemi lety zaměstnanci elektráren uspěli. Byty si mohli koupit přednostně a za dobrou cenu. Teď se ale chystají k soudu. Lidé z třiatřiceti paneláků utratili miliony korun na zateplení. Příspěvek ale dostane z dotace „Zelená úsporám“ jen třetina z nich. Způsob rozdělování dotací lidé nechápou. „Stejné byty, stejné uspořádání. Stejná firma to zateplovala a kreslil to jeden a ten samý člověk,“ uvedl Jiří Řepka, předseda sdružení vlastníků.

Podle Státního fondu životního prostředí ale nedostali peníze ti, kteří měli v žádostech chyby a nedokázali je opravit. „Dotace je nenároková, chybovost je prokazatelná. Z naší strany je posuzování ukončeno,“ uvedla Jarmila Krebsová z tiskového oddělení Státního fondu životního prostředí.

„Myslím si, že tam nebyly chyby. Myslím si, že došly peníze,“ uvedl Jan Trubinoha, zpracovatel dokumentace pro přidělení dotace. „Půjdeme klidně k mezinárodnímu soudu,“ uvedl Václav Kucharský, zástupce neúspěšných žadatelů o dotaci. Fond ani ministerstvo životního prostředí se ale soudu nebojí. Státní úředníci totiž ještě žádnou při kvůli „ Zelené úsporám “ neprohráli.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)