Chráněné dílny zavírají, stát jim přestal pomáhat

Hrabyně (Opavsko) – Poslední dny existence mají před sebou chráněné dílny v Hrabyni na Opavsku, kde pracuje šest lidí odkázaných na invalidní vozík. Příspěvky, které stát na zaměstnávání handicapovaných dává, provozovatelům chráněných dílen nestačí. Ty hrabyňské uzavře charita, jež je provozuje, s koncem roku. Další uzavírání chráněných dílen může přijít na řadu záhy. Ministerstvo práce a sociálních věcí ale uznává, že snížení příspěvků byl přehmat, a slibuje nápravu, která by měla dílny zachránit.

Ředitel hrabyňské charity musel sdělit šesti těžce postiženým lidem na vozíku, že od ledna už pro ně práci nemá. Zaměstnavatel tvrdí, že nemá na výběr vzhledem k omezení dotací, které poskytuje stát. Po novele zákona totiž dostává na každého postiženého zaměstnance příspěvek pouze 8 tisíc korun, oproti loňskému roku je to asi o 30 procent méně. Peníze mají pro firmu vydělat sami postižení, to je ale v řadě případů nemožné. „Jak já můžu vytvořit normu, která je nadsazená vůči mému zdraví, to je nesmysl,“ podotkl vozíčkář Milan Martinka.

Nový zákon nedělá problém jenom charitě, ale doslova za likvidační ho považují všechny firmy, které sídlí v hrabyňském areálu a dlouhá léta zaměstnávají postižené lidi. „Likvidační je v tom, že prostředky, které momentálně od státu dostáváme, zdaleka nejsou dostačující k tomu, aby chod chráněné dílny pokryly,“ vysvětlil Pavel Konečný z Chráněné dílny P. Kašing.

Firmy, které zaměstnávají handicapované lidi, se obávají, že do jedné brzy skončí. Ještě ale mají naději, která jim svítá z místa, odkud přišly původní škrty. Ministerstvo práce a sociálních věcí přiznává, že je zákon špatný, a připravuje jeho novelu. „Vyjednáváme jak se zaměstnavateli, tak i s osobami se zdravotním postižením. Novela by měla být předložena do vlády v průběhu prvního čtvrtletí roku 2013,“ slíbila ministryně Ludmila Müllerová.

Na novelu ale budou muset mnozí lidé, kteří v chráněných dílnách pracovali, čekat doma. Například charita uzavření hrabyňské dílny neodloží.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)